Pemergian Allahyarham Abam Bocey baru-baru ini ternyata memberi tamparan hebat buat kedua-dua sahabat karibnya, Fad dan Achey. Malah sehingga ke hari ini, kedua-dua pelawak ini terus berkongsi kenangan bersama Allahyarham menerusi Instagram mereka.

Fad Tampil Beri Penjelasan 

Biarpun begitu, terdapat dakwaan daripada segelintir netizen yang menganggap mereka seperti terlalu meratapi akan pemergian Abam. Tampil memberi kenyataan, Fad menerusi komen balas dari status yang dimuatnaik oleh Pencetus Ummah (PU) Azman memberitahu dia mahupun Achey bukanlah meratap mahupun merintih dengan pemergian Abam.

IKLAN

Hanya Rindu Pada Arwah Abam 

Sebaliknya jelas Fad atau nama sebenarnya Muhammad Fadzlie Mohd Nizam mereka sekodar berkongsi kenangan bersama Allahyarham sebelum ini kerana rindu denganya.

Jelasnya lagi, mereka juga tidak pernah memaksa mana-mana pihak media untuk menulis segala perkongsian mereka.Pesan Fad, buat mereka yang tidak menyukai dengan perkongsian dibuat boleh sekat mahupun tidak lagi mengikuti perkembangan Bocey selepas ini.

“Terima kasih Cik Man, tak apa diorang ada pendapat masing-masing.

“Kami bukan merintih, bukan meratap, kami tak mintak dan tak paksa blog atau mana mana-mana media post tentang apa yang kami post.

“Kalau mereka kongsi bermaksud mereka pun rindu akan kenangan dengan Allahyarham.

“Kami kongsi kenangan dengan arwah sebab kami rindu,”

Menerusi perkongsian tersebut, PU Azman tampil menjelaskan kekeliruan netizen tentang kesedihan melampau segelintir individu.

View this post on Instagram

Ada budaya di kalangan masyarakat berbunyi : "Jangan post tentang arwah banyak sangat, nanti arwah tak tenang di sana". . Kenyataan di atas tidak betul sama sekali. Perbuatan orang hidup tidak bagi kesan langsung kepada orang mati DALAM HAL INI. . Tiada masalah menceritakan kebaikan orang mati sebagai pengajaran dan semangat kepada yang hidup. Tiada masalah postkan foto kenangan yang sopan, tutup aurat dan syar'iey sebagai melepas rindu. Hal ini tidak bermakna yang mengepost itu tidak redha. Redha atau tak, tu perbuatan hati. Kita orang luar tak boleh nak nilai. . Bahkan jika yang hidup melakukan perbuatan yang dilarang iaitu meratap (melampau), juga tidak bagi kesan kepada si mati. Bahkan si pelaku yang masih hidup itu sahaja yang mendapat kesan dosa atau tidak. . وَلَا تَزِرُ وَازِرَةٌ وِزْرَ أُخْرَىٰ ۚ . . Maksud :"dan seorang yang berdosa tidak akan memikul dosa orang lain". . Ramai di kalangan kita yang selalu postkan tentang kerinduan kita dan kebaikan orang-orang soleh di zaman silam, sekalipun mereka telah meninggalkan kita ratusan tahun. Seumpama Imam Syafie dan sewaktu dengannya. . Cuma pesanan pada kita-kita yang post ni (termasuk Cik Man) agar sentiasa bimbing jiwa supaya tak terkeluar dari batas redha. . Sekian dari Cik Man. . Hanya rindu.

A post shared by Cik Man (@pu_azman) on

IKLAN

Abam atau nama sebenarnya Syed Umar Mokhtar Syed Mohd Redzuan, 32 mengejutkan industri apabila menghembuskan nafas terakhir di kediamannya pada pagi Isnin akibat demam panas.