Barisan pelakon-pelakon popular di dalam sesebuah filem bukanlah jaminan untuk filem tersebut mendapat tontonan ramai mahupun dipuji peminat.

Cats ‘Bolot’ Anugerah Filem Terburuk 

Buktinya, lihat saja filem muzikal fantasi Cats yang menerima kritikan daripada ramai penonton sehingga dipilih sebagai penerima Anugerah Razzie untuk filem terburuk tahun 2019.

IKLAN

Berdasarkan laporan media antarabangsa, Cats yang dibintangi oleh nama-nama popilar seperti Judi Dench, Taylor Swift, Idris Elba,James Corden dan Rebel Wilson ini turut ‘memenangi’ beberapa anugerah lain antaranya skrip terburuk, pengarah terburuk dan lakon layar terburuk.

Malah James dan Rebel, masing-masing turut dinobatkan sebagai pelakon pembantu lelaki terburuk dan pelakon pembantu wanita terburuk bagi tahun 2019. Sebagai info, filem ini hanya sekadar meraih kutipan AS$70 juta (RM302 juta) berbanding kos pembikinannya yang menelan sehingga AS$100 juta (RM432 juta).

Rambo: Last Blood Sequal Terburuk

Dalam perkembangan lain, filem Sylvester Stallone menerusi Rambo: Last Blood dinamakan sebagai filem ‘remake, rip off, sequel’ terburuk manakala Hilary Duff pula dinamakan sebagai pelakon wanita terburuk dalam filem The Haunting of Sharon Tate dan bagi pelakon lelaki terburuk pula disandang oleh John Travolta menerusi The Fanatic and Trading Paint.