Pesta yang dihadiri oleh orang muda di pantai Miami ini kelihatannya mereka mencabar kematian. Parti yang telah disertai ribuan orang oleh sekumpulan LGBTQ di Amerika Syarikat itu bertujuan untuk mengumpul dana.

Dalam sebuah video wawancara di Reuters,  peserta parti gay bernama  Brady Sluder mendakwa tidak takut dan bimbang walaupun pada masa itu beberapa kes positif Covid-19 telah dikesan di Florida.

IKLAN

Tidak tahu apa di dalam  fikiran Brady Sluder tatkala di seluruh dunia tetap duduk di rumah untuk mengelakkan wabak virus Covid-19 , namun dia mencabarnya.

Acara itu diadakan selama enam hari dari 4-10 Mac. Mereka berseronok di pantai, menari tanpa henti sambil minum alkohol.

“Jika saya dijangkiti Covid-19 , maka biarkan lah. Kerana, saya tidak akan membiarkan virus Covid-19 ini menghentikan saya dari berpesta, “-kata Sluder.

Sluder juga mengakui bahawa dia kecewa gara-gara Covid-19 , bar dan restoran terpaksa ditutup. Oleh itu, dia menyertai pesta itu untuk melepaskan keinginan.

“Akhirnya, saya tidak akan membiarkan virus ini menghentikan saya daripada berpesta. Saya telah menunggu acara ini selama dua bulan. Kami merancang perjalanan dua atau tiga bulan lalu,”-kata Sluder.

Wawancara video klip Sluder dengan Reuters ternyata menjadi tular di media sosial. Ramai orang mengkritik kenyataan Sluder seolah-olah mencabar kematian.

Menyedari bahawa kenyataan dirinya menarik perhatian ramai, Sluder akhirnya meminta maaf menerusi Instagram peribadinya. Dia menyesal mengeluarkan kata-kata tersebut.

“Saya mahu memohon maaf atas komen sensitif yang saya buat mengenai COVID-19 pada pesta tersebut. Saya tidak menyedari betapa buruknya komen dan tindakan saya. Saya mengakui saya salah dan saya minta maaf, “katanya.

View this post on Instagram

I’ve done a lot of things in my life that I’m not proud of. I’ve failed, I’ve let down, and I’ve made plenty of mistakes. I can’t apologize enough to the people i’ve offended and the lives I’ve insulted. I’m not asking for your forgiveness, or pity. I want to use this as motivation to become a better person, a better son, a better friend, and a better citizen. Listen to your communities and do as health officials say. Life is precious. Don’t be arrogant and think you’re invincible like myself. I’ve learned from these trying times and I’ve felt the repercussions to the fullest. Unfortunately, simply apologizing doesn’t justify my behavior. I’m simply owning up to my mistakes and taking full responsibility for my actions. Thank you for your time, and stay safe everyone. ❤️

A post shared by @ bradysluder on

IKLAN

Ternyata selepas dua minggu kemudian, beberapa pengunjung diuji positif Covid-19 dengan dua orang terbunuh. Pada 12 Mac, kerajaan tempatan akhirnya membatalkan semua acara yang membawa orang ramai di Miami serta mengisytiharkan Florida dalam status darurat. Sejak itu, sehingga artikel ini ditulis, Florida telah mencatatkan 15,698  kes positif Covid-19 dengan 323 kematian.