Mati Otak? 4 Fakta Terkini Kim Jong-un Yang Menjadi Tanda Tanya

Mesti Baca

Antara 5 Pasangan Selebriti Yang Menjalankan Perniagaan Bersama

Menjadi seorang selebriti bukan sahaja dapat meraih populariti malahan dapat memasarkan produk sendiri pada peminat dan meraih jualan tanpa...

5 Selebriti Hollywood Ini Kongsi Kisah Mereka Hadapi Sexism

Isu sexism , prejudis atau diskriminasi jantina bukan sahaja berlaku terhadap wanita biasa, malah selebriti wanita juga turut mengahadapi...

Cantiknya Bilik Puteri Kesayangan Gigi Hadid. Semuanya Serba Pink!

Safaa Malik, adik kepada Zayn Malik telah memuat naik foto terkini ruang permainan dan bilik tidur puteri kesayangan Zayn...

Pemimpin tertinggi Korea Utara, Kim Jong-un, dilaporkan kritikal pada hari Selasa (21/4/2020). Sebenarnya, ada desas-desus mengatakan bahawa dia berada dalam keadaan koma.

Kekeliruan ini berlaku kerana Kim Jong-un telah “menghilang” dari orang ramai selama beberapa hari. Spekulasi semakin banyak ketika Kim tidak hadir pada hari jadi Kim Il Sung yang merupakan datuknya dan pengasas Korea Utara.

Kim Jong-un sebenarnya mempunyai sejarah penyakit jantung. Dan pada 12 April semalam, dia menjalani prosedur kardiovaskular.

Bagaimana sebenarnya khabar Kim Jong-un sekarang? Kenapa begitu misteri? Berikut beberapa berita yang muncul mengenai Kim Jong-un.

Pembedahan Jantung

Kim Jong-un kali terakhir dilihat di khalayak ramai pada 11 April selepas mempengerusikan mesyuarat tersebut. Selepas itu, dia berangkat ke hospital di daerah Hyangsan.

Dipetik dari media antarabangsa oleh Daily NK mengenai keadaan Kim Jong-un, keadaan Kim Jong-un dilaporkan pulih setelah pembedahan jantungnya.

Disyaki Akibat Obesiti dan Merokok

Sumber Daily NK  mengatakan keadaan Kim Jong-un semakin buruk kerana masalah kegemukan dan Kim merupakan perokok. Kim juga dianggap terlalu banyak bekerja.

Kegiatan Kim Jong-un yang suka berkuda ke pergunungan juga dianggap memburukkan keadaannya.

Mati Otak?

CNN International mengeluarkan berita bahawa keadaan Kim Jong-un “sangat buruk”. Walaupun begitu, artikel itu juga dijelaskan agar tidak membuat spekulasi.

Wartawan NBC di Twitter telah menyebut  Kim Jong-un sudah mati otak ( (brain dead). Maklumat itu dikatakan diperolehi dari pegawai Amerika Syarikat yang masih aktif.

Tweet itu segera dihapus kerana belum menerima data yang tepat.

Korea Selatan Buka Mulut

Laporan mengenai Kim Jong-un kemudiannya diperjelaskan oleh Korea Selatan. Pegawai Korea Selatan mengatakan tidak ada tanda-tanda keadaan Ketua Kim semakin buruk.

Menurut laporan NK NEWS, Blue House (istana presiden Korea Selatan) mengatakan tidak ada hal yang ganjil di Korea Utara pada masa ini.

“Kami tidak mempunyai maklumat yang berkaitan dengan desas-desus mengenai kesihatan Ketua Kim Jong-un yang telah dilaporkan oleh beberapa media. Di samping itu, tidak ada perkembangan luar biasa yang terdeteksi di Korea Utara,” kata seorang jurucakap Rumah Biru.

Terkini

Curi Perhatian! 5 Selebriti Hollywood Memakai Gaun Pengantin Sewaktu Di Karpet Merah

Apabila mencari penampilan yang sempurna sewaktu di karpet merah, selebriti kebiasaannya akan memilih custom atau designer gowns. Kadangkala, sesetengah...

Artikel Berkaitan