Pemimpin tertinggi Korea Utara, Kim Jong-un, dilaporkan kritikal pada hari Selasa (21/4/2020). Sebenarnya, ada desas-desus mengatakan bahawa dia berada dalam keadaan koma.

Kekeliruan ini berlaku kerana Kim Jong-un telah “menghilang” dari orang ramai selama beberapa hari. Spekulasi semakin banyak ketika Kim tidak hadir pada hari jadi Kim Il Sung yang merupakan datuknya dan pengasas Korea Utara.

IKLAN

Kim Jong-un sebenarnya mempunyai sejarah penyakit jantung. Dan pada 12 April semalam, dia menjalani prosedur kardiovaskular.

Bagaimana sebenarnya khabar Kim Jong-un sekarang? Kenapa begitu misteri? Berikut beberapa berita yang muncul mengenai Kim Jong-un.

4Pembedahan Jantung

Kim Jong-un kali terakhir dilihat di khalayak ramai pada 11 April selepas mempengerusikan mesyuarat tersebut. Selepas itu, dia berangkat ke hospital di daerah Hyangsan.

Dipetik dari media antarabangsa oleh Daily NK mengenai keadaan Kim Jong-un, keadaan Kim Jong-un dilaporkan pulih setelah pembedahan jantungnya.

3Disyaki Akibat Obesiti dan Merokok

Sumber Daily NK  mengatakan keadaan Kim Jong-un semakin buruk kerana masalah kegemukan dan Kim merupakan perokok. Kim juga dianggap terlalu banyak bekerja.

Kegiatan Kim Jong-un yang suka berkuda ke pergunungan juga dianggap memburukkan keadaannya.

2Mati Otak?

CNN International mengeluarkan berita bahawa keadaan Kim Jong-un “sangat buruk”. Walaupun begitu, artikel itu juga dijelaskan agar tidak membuat spekulasi.

Wartawan NBC di Twitter telah menyebut  Kim Jong-un sudah mati otak ( (brain dead). Maklumat itu dikatakan diperolehi dari pegawai Amerika Syarikat yang masih aktif.

Tweet itu segera dihapus kerana belum menerima data yang tepat.

IKLAN

1Korea Selatan Buka Mulut

Laporan mengenai Kim Jong-un kemudiannya diperjelaskan oleh Korea Selatan. Pegawai Korea Selatan mengatakan tidak ada tanda-tanda keadaan Ketua Kim semakin buruk.

Menurut laporan NK NEWS, Blue House (istana presiden Korea Selatan) mengatakan tidak ada hal yang ganjil di Korea Utara pada masa ini.

“Kami tidak mempunyai maklumat yang berkaitan dengan desas-desus mengenai kesihatan Ketua Kim Jong-un yang telah dilaporkan oleh beberapa media. Di samping itu, tidak ada perkembangan luar biasa yang terdeteksi di Korea Utara,” kata seorang jurucakap Rumah Biru.