Agak menyeramkan apabila rakyat Malaysia akan bebas untuk ke sana ke sini di saat negara belum benar-benar pulih dari wabak Covid-19. Begitulah yang disuarakan oleh hos dan selebriti popular Aznil Hj Nawani atau lebih mesra dipanggil Pak Nil.

Menerusi posting terbaru di Instagram, beliau memuatnaik keratan akbar mengenai isu yang melanda di negara Jepun. Difahamkan kawasan utara di pulau Hokkaido, Jepun dilanda gelombang kedua jangkitan COVID-19 selepas tempoh lockdown berakhir lebih tiga minggu lalu.

IKLAN

Menurut Daily Mail, selepas 26 hari berlalu, wabak itu kini kembali muncul semula dengan mencatatkan kira-kira 135 baharu pada minggu ini.

Pengerusi Persatuan Perubatan Hokkaido, Dr. Kiyoshi Nagase meluahkan rasa kesal sepatutnya mereka tidak perlu menghentikan darurat pertama negara (lockdown).

“Bagitau Kat Orang Atasan Please

Menerusi kapsyen yang ditulis , Pak Nil menasihat orang ramai supaya faham dengan situasi yang berlaku pada saat ini dan memohon orang atasan supaya peka.

“Tak pandai cakap omputihlah. Boleh yg bijak pandai tolong terjemahkan dan bagi tau kat orang atasan please”

Rata-rata peminat bersetuju dengan kenyataan Pak Nil termasuk penyanyi, Nourul Depp yang meluahkan rasa geram terhadap keputusan ini.

Dari sisi lain, PKPB sebenarnya bergantung kepada rakyat untuk berfikir sebaik yang mungkin. Mungkin ramai yang tak sedar, PKP sebenarnya sudah mendidik kita supaya berdisplin untuk menjaga jarak sosial dan tidak keluar rumah .

Apa- apa pun kerajaan dah laksanakan tanggungjawab dengan jayanya, tiba pula masa rakyat untuk laksanakan tugas masing-masing jaga jarak, kerap cuci tangan dan menghormati barisan hadapan dalam menjalankan tanggungjawab masing-masing.