Syarikat peralatan sukan popular Nike akan menyumbangkan lebih dari 30,000 pasang kasut kepada pekerja kesihatan di perkhidmatan kesihatan dan hospital di bandar-bandar di Amerika Syarikat.

Dipetik dari Nike News, kasut yang akan disumbangkan adalah Air Zoom Pulse.  Kasut tersebut dikeluarkan pada bulan November 2019 dan menjadi kasut Nike pertama yang direka untuk pekerja kesihatan.

Mereka memahami cabaran orang yang bekerja sebagai pekerja kesihatan, di mana harus berdiri berjam-jam dan berisiko terkena tumpahan bahan kimia. Oleh itu Nike dan mengetahu keselesaan yang diperlukan untuk pergeseran yang lama.

IKLAN

Menurut kenyataan bertulis yang dikeluarkan oleh Nike, untuk program ini mereka bekerjasama dengan Good360, sebuah organisasi yang mengkhususkan diri dalam penyaluran sumbangan produk yang efisien.

Good360 membantu menghantar kasut kepada pekerja di Chicago, Los Angeles, Memphis, dan New York City, serta dalam Pentadbiran Kesihatan Veteran. Hingga kini, Nike dan Nike Foundation telah memberikan lebih dari US$ 25 jutauntuk usaha bantuan Covid-19.