Tengah malam tadi, penyanyi kesayangan ramai Datuk Seri Siti Nurhaliza tampil dengan buah tangan terbaharunya berjudul Basyirah.

Pelbagai Maksud Tersirat 

Bermelodikan Timur Tengah, Basyirah merupakan hasil nukilan penulis lirik terkenal, Ahmad Fedtri Yahya bersama Hafiz Hamidun selaku komposernya. Sejak dimuatnaik di semua platform digital, Basyirah yang bermaksud khabar gembira di dalam bahasa Arab menerima komen positif daripada para pendengar.

Bagi ketiga-tiga figura di sebalik lagu ini, diakui Basyirah punyai pelbagai mesejnya tersendiri apatah lagi dengan situasi negara kini yang berhadapan dengan penularan wabak COVID-19 yang telah meragut nyawa jutaan seluruh dunia. Menerusi laman Instagram nya, Siti telah berkongsi mengenai intipati Basyirah yang mana baginya ianya turut dedikasikan khas buat mereka yang bekerja di ‘barisan hadapan’ . Di samping itu,Siti turut menitipkan mesej khas agar menghormati karya dan hak cipta seseorang.

IKLAN
View this post on Instagram

Alhamdulillah, single Basyirah telah berada di semua digital platform. Purchase & stream ya semua. . Tidak hanya sebuah lagu untuk hiburan tetapi saya melagukan supaya maknanya sampai, rasanya sampai dan setulus dedikasi untuk semua 'KITA' yang menjadi 'barisan hadapan'. Bagi saya selain frontliners yang berkorban dalam keadaan sekarang, kita juga berperanan untuk mendukung mereka. . Apalah ertinya Khabar Gembira atau Basyirah, jika masih ada dalam kalangan kita merasakan sesebuah karya itu boleh dirampas, dijadikan hak kepentingan diri, diperkotak-katikkan hak ciptaan. . Kita tidak akan menang atau menjadi nombor satu dengan sifat rakus memuatnaik dan menyebarkan lagu yang tidak sampai sejam pun dilancarkan dengan cara ilegal. . Belajarlah menghormati dan menghargai penat lelah dan hak orang lain. . Terima kasih kepada semua yang telah mendapatkan lagu Basyirah, semoga berkenan di hati dan sama-sama menghayati. . @hafizhamidun @fedtriyahya @universalmusic_my #snpteam

A post shared by Siti Nurhaliza Tarudin (@ctdk) on

Fedtri Menangis Ketika Hasilkan Lirik Lagu 

Dalam perkembangan lain, menerusi artikel Harian Metro terdahulu Fedtri mendedahkan bahawa Basyirah merupakan satu-satunya karya lirik yang berjaya meruntunkan hatinya sehingga mengalirkan air mata.

“Ini satu-satunya lagu yang saya hasilkan lirik sambil menangis,”

Kongsinya lagi, dia juga terpaksa mengubah lirik lagu itu beberapa kali memandangkan ia adalah karya dedikasi yang istimewa.

View this post on Instagram

Dato’ Sri Siti Nurhaliza . BASYIRAH . Komposer: @hafizhamidun Lirik: @fedtriyahya . . 🤲🤲 Ku membaca warkah dunia Kisah hidup penuh rintangan Moga Dia ampun segala Musibah yang membangkitkan harapan . . Tidak dapat aku bayangkan Tidak dapat aku hitungkan Air mata tanpa jeritan Rintih hiba di malam kegelapan 🤲🤲 . . Bila DIA menghadirkan Sakit yang membelenggu Mengajar hati ini…menzikirkan Luahan jiwa . . 🤲🤲 Apakah mayapada Berakhir dengan lara Ibarat angin duka dari lembah yang hampa 🤲🤲 . . Dalam tangis aku ratibkan Dalam syahdu ku munajatkan Kalam rindu dalam tasbihku Moga detik berkah bawa mubaraknya 🤲🤲 . . Hadir insan berterusan hulur firasat sejati Perisaikan diri menjaga nyawa tak terganti Budi yang terpuji kesabaran yang mulia . . 🤲🤲 Semoga kepedihan … membawa basyirah

A post shared by Ahmad Fedtri Yahya (@fedtriyahya) on

“Ia asalnya sebuah lagu cinta tapi, apabila komposer iaitu Hafiz Hamidun menghantar melodinya, saya dah dapat rasa syahdu dan sedih dalam jiwa lagu itu.

“Apatah lagi, kini kita semua dalam negara sedang diuji dengan pandemik Covid-19. Saya akhirnya menukar beberapa kali lirik ini daripada kisah cinta kepada isu yang berlaku di seluruh dunia.

“Jadi, saya terbayang perjuangan semua orang terutama petugas barisan hadapan yang bertungkus-lumus menggadaikan nyawa,” katanya.

IKLAN

Difahamkan, Basyirah kini berada di tangga teratas dalam carta platform i-Tunes, kurang 24 jam sejak dimuatnaik pada tengah malam Khamis.