Penjagaan kulit muka untuk kulit yang sensitif sangat penting. Jika produk yang digunakan tidak sesuai atau dipakai secara berlebihan untuk kesan yang lebih cepat, ia akan dapat memberi kesan yang lebih buruk pada kulit wajah. Begitu juga dengan penggunaan facial mask, jika salah cara pemakaian, ia juga akan memberi kesan pada kulit wajah.

YouTube

Terdapat pelbagai jenis dan jenama face mask yang dijual di pasaran, tetapi sebelum membeli, kita harus tahu jika ianya sesuai atau tidak dengan kulit wajah kita dan yang paling penting ianya selamat untuk digunakan. Kita juga harus tahu kesan penggunaan face mask jika ianya digunakan pada setiap hari.

Face mask mampu menyegarkan dan melembapkan kulit wajah, tetapi bukan semua face mask boleh dipakai pada setiap hari. Jom kita tengok apa yang boleh dan apa yang tidak dalam penggunaan face mask dan ketahui jenis-jenis face mask.

IKLAN

1. Sheet Mask

via Purplle.Com

Sheet mask boleh digunakan setiap hari kerana ianya mampu menyuburkan kulit dan memberikan kulit terasa lebih bertenaga. Sheet mask biasanya akan digunakan sebelum menghadiri majlis-majlis tertentu kerana ia dapat melembapkan kulit muka sebelum anda bertatarias.

2. Exfoliating Mask

via WordPress.Com

Mask ini juga boleh dipakai setiap hari yang bertujuan untuk pembersihan dan pengelupasan. Ia dapat membersihkan kulit daripada pengumpulan sel kulit mati yang biasanya akan terjadi kepada masalah pertumbuhan bintik hitam. Facial mask ini jenis licin apabila digunakan dan dibiarkan kering selama 15-20 minit.

3. Gel Mask

via Cosmetic Proof

Gel mask boleh digunakan setiap hari kerana ianya cukup lembut. Gel mask biasanya digunakan untuk melegakan kulit yang sensitif dan kulit akan berasa nyaman dan sejuk.

4. Moisturising Mask

via Amazon.Com

Mask jenis ini tidak sesuai untuk digunakan pada setiap hari dan ianya hanya sesuai dipakai untuk sekali atau dua kali dalam seminggu. Biasanya face mask jenis ini akan dipakai untuk 20-30 minit . Ianya sangat sesuai untuk kulit kering kerana dapat meningkatkan tahap kelembapan kulit. Oleh sebab itu, ianya tidak sesuai untuk kegunaan harian kerana akan menyebabkan kulit wajah menjadi teruk jika digunakan secara berlebihan.

5. Homemade Mask

via 123RF.Com

Facial mask buatan sendiri adalah sangat baik dan sesuai digunakan pada setiap hari pada kulit muka kerana kita tidak menggunakan sebarang bahan yang merbahaya dan biasanya face mask yang dibuat sendiri menggunakan bahan yang sesuai dengan kulit wajah seperti madu, lemon, yogurt, telur, buahan-buahan dan lidah buaya. Bahan-bahan ini tidak merbahaya pada kulit. Ada pelbagai jenis facial mask yang boleh anda lakukan sendiri mengikut pada jenis kulit wajah anda.

Harap perkongsian kali ini dapat memberi manfaat pada semua. Pastikan sebelum anda menggunakan facial mask, anda perlu kaji dahulu jenis kulit wajah anda. Jika anda kurang pasti jenis kulit wajah anda dan facial mask apa yang sesuai digunakan, anda boleh rujuk pada perunding. Yang paling penting, pastikan kulit wajah sentiasa terjaga dengan tiga langkah utama yang mudah ini iaitu mulakan dengan membersihkan kulit wajah, kemudian penyegar dan akhir sekali sapukan sunblock atau pelembap.

IKLAN