Berita yang kurang baik buat peminat BLACKPINK. Selepas Muzik Video mereka berjudul “How You Like That” telah berjaya memecah rekod Youtube, muncul pula cerita kontroversi lain.

Menurut Allkpop, kumpulan gadis di bawah naungan YG Entertainment itu menimbulkan kontroversi di kalangan peminat fandom atau K-pop Kingdom.

Sebilangan peminat melihat penggunaan patung Dewa Hindu, dianggap suci, digunakan sebagai props dalam video muzik itu.

IKLAN

Itu dianggap tidak menghormati agama dan dewa-dewa, jadi peminat K-pop mendesak YG Entertainment untuk memberikan penjelasan dan juga meminta maaf.

Selain dianggap sebagai bentuk penghinaan, ini juga dapat memberikan gambaran negatif kepada anggota Blackpink, Jisoo, Jennie, Rose dan Lisa. Walaupun mereka tidak bertanggungjawab untuk idea kreatif dalam klip video itu.

Para peminat berharap agensi untuk tidak cuai sehingga memberi kesan buruk kepada artis mereka. Ini bukan kali pertama agensi K-pop dituduh menghina agama dan budaya. Peminat di seluruh dunia menganggap bahawa agensi itu mesti bertanggungjawab.

Untuk makluman, video muzik untuk lagu terbaru Blackpink, How You Like That, dirilis pada hari Jumaat, 26 Jun 2020, jam 5 petang waktu tempatan. Hanya dalam 11 jam, klip video itu memecahkan rekod YouTube Premier, mencapai 50 juta tontonan.

Rekod sebelumnya dipegang oleh BTS, di mana lagu video muzik mereka Boy With Luv mampu mencapai 40 juta tontonan dalam 10 jam 8 minit. Bukan hanya itu, video muzik How You Like That juga secara langsung menempati kedudukan tren nombor 1 di Youtube, hingga hari ini, Ahad, 28 Jun 2020.