Penyakit tidak berjangkit seperti sakit jantung dan strok adalah penyakit yang sentiasa mengalami peningkatan pada setiap tahun. Penyakit ini juga bukan sahaja menyerang warga tua namun golongan muda juga banyak yang menderita penyakit jantung.

Salah satu penyebab utamanya adalah dari gaya hidup yang tidak sihat termasuk makan makanan tinggi lemak yang meningkatkan kadar kolesterol dalam darah secara berlebihan.

Walaupun tubuh secara semulajadinya menghasilkan kolesterol yang membantu pelbagai proses dalam badan, namun tahap kolesterol yang terlalu tinggi dalam darah dapat meningkatkan risiko penyakit jantung.

via Hijabista

Lemak tepu yang dikenali sebagai lemak jahat yang terdapat dalam produk haiwan, makanan bergoreng, minyak yang berlebihan dalam masakan dan minyak kelapa sawit. Pengambilan lemak tepu yang berlebihan akan dikaitkan dengan peningkatan kadar kolesterol dalam darah.

Bagaimana cara mengawal tahap kadar kolesterol dalam darah?

via Kumparan.Com

Bagi mencegah kadar kolesterol yang tinggi ialah dengan mengamalkan gaya hidup yang sihat. Amalan gaya hidup sihat adalah seperti senaman ringan setiap hari, tidak merokok serta elakkan dari kerap mengambil makanan yang tinggi lemak.

Had pengambilan kalori dalam sehari yang disyorkan oleh Kementerian Kesihatan adalah diantara 1600 hingga 2000 kalori (lebih kurang 67 gram).

IKLAN

Menggantikan lemak tepu atau lemak jahat dengan lemak yang baik dapat membantu menjaga kesihatan jantung misalnya dengan menggantikan minyak kelapa kepada minyak jagung atau minyak kanola yang sememangnya rendah kandungan lemak tepu dan ia juga sesuai untuk masakan.

Anda juga digalakkan untuk pengambilan makanan yang tinggi serat kerana serat dapat mengawal penyerapan kolesterol dalam tubuh. Bukan hanya itu, serat juga akan memberikan rasa kenyang yang lebih lama. Makanan tinggi serat juga terdapat dalam buah-buahan dan sayur-sayuran yang segar dan belum diproses.

Cara lain untuk menghadkan pengambilan lemak adalah dengan cara memproses atau menyediakan makanan seperti memanggang, merebus atau mengukus dan memilih bahagian daging yang rendah lemak serta menghadkan pengambilan santan.

Tapi jangan lupa, santan adalah salah satu bahan yang kerap kita gunakan ketika memasak. Tapi anda jangan risau kerana anda boleh menggantikan santan dengan susu cair atau santan rendah lemak yang kandungan lemaknya hanya 50 peratus dari kandungan dalam santan biasa dan pilih santan yang tinggi serat seperti jenama Ayam Brand dan Tropicana Slim. Santan yang rendah lemak bukan saja sedap bahkan baik untuk mengawal tahan kolesterol untuk kehidupan yang lebih sihat.