TikTok Atau Zoom? Ini Ranking 10 Aplikasi Paling Popular 2020

Mesti Baca

TikTok menjadi aplikasi bukan permainan yang paling popular pada bulan Jun 2020. Jumlah muat turun aplikasi ini mengalahkan Zoom dan Whatsapp. Aplikasi yang dibina dari negara China ini menjadi aplikasi yang paling banyak dimuat turun pada bulan Jun walaupun mendapat sekatan oleh India.

Malah TikTok berjaya mengalahkan aplikasi sidang video, Zoom yang banyak digunakan semasa pandemik Covid-19. Laporan dari Sensor Tower, TikTok telah dimuat turun 87 juta kali pada bulan Jun 2020. Laporan itu meningkat sebanyak 52.7 peratus tahun ke tahun  berbanding bulan Jun 2019.

Via Forbes

10 aplikasi yang paling banyak dimuat turun pada bulan Jun 2020 di App Store dan Google Play Store adalah seperti berikut.

1. TikTok
2. Zoom
3. Facebook
4. Whatsapp
5. Instagram
6. Google Meet
7. Messenger
8. Faceapp
9. Telegram
10. Youtube

Negara yang memuat turun aplikasi paling banyak dalam tempoh ini adalah India pada 18.8 peratus daripada jumlah muat turun. Diikuti oleh Amerika Syarikat 8.7 peratus.

Angka muat turun aplikasi adalah dari platform Sensor Tower’s Store Intelligence. Dilaporkan dari laman web Sensor Tower, Zoom harus berpuas hati di tempat kedua dengan kadar muat turun 71.2 juta, meningkat 34 kali ganda berbanding bulan Jun 2019.

Sebilangan besar negara yang memuat turun Zoom adalah India pada 30.8 peratus daripada jumlah muat turun, diikuti oleh AS pada 11.3 peratus.

Terkini

Syed Saddiq Jawab Dakwaan Tiada ‘Life’ Di Usia Muda. Memang Padu!

Setelah sebulan berada di Singapura, Ahli Parlimen Muar, Syed Saddiq Syed Abdul Rahman akhirnya berjaya menghabiskan pengajian di Universiti Nasional...

Artikel Berkaitan