Gula merupakan salah satu bahan yang wajib ada di dapur. Kepentingan gula dalam masakan tidak dapat dinafikan lagi samada untuk tujuan bakeri mahupun masakan lauk-pauk harian. Tetapi tahukan anda terdapat 7 jenis gula yang berbeza dan ini kegunaanya dalam masakan.
Gula Melaka
Gula melaka atau dikenali sebagai gula kabung bagi sesetengah pengguna sangat terkenal dalam masakan kuih tradisional Melayu seperti buah melaka dan aneka bubur. Mempunyai fizikal yang agak keras, gula melaka mempunyai rasa lebih sedap bebanding gula merah.
Gula Merah
Gula merah mempunyai tekstur seolah-olah berpasir yang agak kasar. Warna gula yang kemerahan dan perang ini juga sering digunakan di dalam masakan kuih tradisional Melayu seperti kuih lompang, kasui gula melaka dan sebagainya.
Cara menggunakan gula melaka adalah melarutkannya di dalam air dan tapis untuk membuang kotoran yang terdapat pada gula tersebut.
Gula Perang
Pasti ada yang tertanya-tanya apa perbezaan gula pasir biasa dan juga gula perang. Gula perang mempunyai struktur yang sama seperti gula pasir tetapi yang membezakannya adalah dari segi warna keperangan dan juga rasa gula yang lebih kuat berbanding gula pasir.
Gula perang seringkali digunakan dalam masakan harian dan juga dalam pembuatan bakeri seperti kek, biskut dan sebagainya.
Gula Aising
Gula aising merupakan gula yang paling halus dalam kategori gula putih. Untuk makluman, gula aising bukanlah seratus peratus gula, tetapi dalam gula ini mengandungi sedikit campuran tepung jagung.
Gula aising seringkali digunakan dalam pembuatan bakeri seperti aising mentega, pes gula dan juga sebagai hiasan makanan.
Gula Kastor
Gula kastor merupakan pilihan utama dalam pembuatan bakeri. Mempunyai fizikal yang halus, menjadikan gula kastor mudah dilarut dan sangat sesuai dalam pembuatan kek, pastri, biskut roti dan lain-lain.
Sekiranya anda tiada gula kastor, anda boleh mengisar gula pasir sehingga halus. Ini kerana rasa yang terdapat pada gula kastor adalah sama seperti gula pasir.
Gula Halus
Sama seperti gula kastor, gula halus mempunyai struktur yang besar sedikit dari gula kastor, tetapi lebih kecil daripada gula pasir. Masing-masing mempunyai peranan yang sama dalam pembuatan bakeri dan juga masakan harian anda.
Gula Pasir
Gula pasir merupakan gula yang seringkali digunakan dalam kehidupan seharian. Bermula dari pembuatan air, masakan harian sehinggalah pembuatan bakeri, gula pasir merupakan pilihan yang utama dalam masakan dan sangat mudah untuk diperolehi.
Mempunyai rasa yang sama seperti gula halus, tetapi struktur fizikalnya lebih besar daripada gula yang lain.
Jadi sekarang anda sudah mengenali jenis-jenis gula serta kegunaanya dalam masakan dan pastinya tidak keliru lagi.
Jangan lupa langgani saluran Instagram, Facebook dan Telegram Murai.MY untuk berita hiburan terkini.