Jom Lihat Tips Untuk Elak Minyak Masak Memercik Semasa Menggoreng

Mesti Baca

Menggoreng lauk kadangkala menjadi agak berbahaya jika tidak berhati hati. Berkemungkinan minyak daripada lauk yang digoreng akan memercik keluar sehingga membahayakan keselamatan penggoreng.

Berikut adalah beberapa cara untuk memastikan minyak tidak memercik keluar ketika menggoreng di dapur.

Memastikan Bahan Gorengan Dalam Keadaan Kering

via Lancester Online

Salah satu punca terjadinya percikan minyak ketika menggoreng adalah titisan air. Jika air terkena bahagian permukaan minyak yang panas, minyak pasti akan terpecik keluar.

Jadi untuk elakkan percikan terjadi adalah dengan memastikan bahan gorengan dalam keadaan kering dengan cara mengelap dengan tisu dapur ataupun biarkan air ditos daripada bahan gorengan.

Menutup Kuali Dengan Penutup

via Epicurious

Selain memastikan bahan gorengan dalam keadaan kering, cara yang agak tradisional adalah dengan menutup kuali dengan beberapa penutup. Mungkin petua daripada ibu di dapur seperti menutup dengan penutup periuk boleh diamalkan.

Bukan sahaja dapat mengelakkan minyak memercik, malah dapat memastikan lauk dimasak dengan sekata.

Menggunakan Garam Kasar

via BBC

Jarang kita dengar petua ini. Salah satu lagi cara untuk memastikan minyak tidak memercik adalah memasukkan garam kasar di dalam minyak gorengan sebelum minyak panas.

Setelah minyak sudah panas, masuklah bahan gorengan seperti biasa dan sudah pasti tiada percikan terjadi.

Jadi untuk anda yang takut untuk menggoreng, boleh amalkan petua di atas supaya tiada lagi percikan minyak yang akan membahayakan anda dan menganggu kebersihan dapur.

 

Terkini

Selain Neelofa, Perkahwinan Ini Juga Dikatakan Membelanjakan Jumlah Wang Yang Besar Di Hari Bahagia Mereka

Di Malaysia, perayaan perkahwinan kadangkala berlangsung selama beberapa hari. Sesetengah selebriti akan mengadakan majlis sambutan yang berbeza untuk keluarga,...

Artikel Berkaitan