Kumpulan penyanyi Korea popular, BTS dan BLACKPINK masing-masing mencuri perhatian di MTV Video Music Awards 2020 (MTV VMA) yang diadakan dalam norma baharu di New York pada malam 30 Ogos (31 Ogos 2020 waktu Malaysia).

BTS Rangkul 4 Anugerah 

Kumpulan BTS telah menang besar dengan merangkul kesemua trofi dalam empat pencalonan kategori mereka iaitu kumpulan terbaik, K-Pop Terbaik, lagu Pop terbaik dan Koreografi terbaik.

IKLAN

Ini adalah kali kedua berturut-turut BTS memenangi anugerah kumpulan terbaik dan K-Pop terbaik sejak dua kategori itu disertakan buat kali pertama pada tahun 2019. Antara calon lain dalam kategori kumpulan terbaik adalah Monsta X, BLACKPINK, 5 Seconds of Summer, Chloe x Halle, CNCO, Little Mix, Now United, The 1975 dan Twenty One Pilots.

Kemenangan Pertama Di MTV VMA

Bagi BLACKPINK pula telah menjadi kumpulan penyanyi wanita Korea pertama memenangi kategori ‘Song of Summer’ sekaligus menjadikan kemenangan pertama mereka di MTV VMA. Kemenangan tersebut diiktiraf menerusi lagu hit “How You Like That”. Sejurus selepas itu, hashtag #BLACKPINK1stVMA turut trending di laman Twitter.