Comel! Ramai Tak Sangka Dr Noor Hisham Boleh Muncul Dalam BoBoiBoy

231

Pasti anda tak terfikir jika Ketua Pengarah Kesihatan, Tan Sri Dr Noor Hisham yang selalu kita lihat ketika sidang media kini tampil dalam watak animasi. Ya, itulah yang kita dapat lihat dalam klip video terbaru siri animasi popular tempatan, BoBoiBoy.

Buat pertama kalinya Dr. Noor Hisham membuat kemunculan di kaca televisyen sebagai
figura animasi 3D bagi menyampaikan satu pesanan yang amat penting untuk seluruh
rakyat Malaysia.

IKLAN

Menerusi klip video berdurasi satu minit tersebut, figura kesayangan ramai itu menjadi ‘adiwira’ dengan berkongsi langkah pencegahan untuk melawan wabak Covid-19 di kalangan masyarakat.

Video pesanan khidmat masyarakat yang bertajuk ‘CAPP: Kuasa Untuk Lawan Covid-19’, menampilkan wira animasi BoBoiBoy bersama Tan Sri Dr. Noor Hisham sebagai wira sanjungan rakyat Malaysia, yang sedang mengetuai usaha menghentikan penularan Covid-19 di Malaysia.

Menerusi video itu, beliau menyeru rakyat Malaysia untuk menjadi adiwira tanpa memerlukan kuasa luar biasa untuk memerangi wabak COVID-19 dengan mengamalkan CAPP iaitu ‘CEGAH dari awal’, ‘AMALKAN norma baharu’, ‘PATUHI SOP’ dan ‘PANTAU status kesihatan’.

Tampil menggunakan suara sebenar, beliau menerangkan langkah pencegahan melalui kempen CAPP, iaitu ‘Cegah, Amal, Patuh dan Pantau’.

Pesanan khidmat masyarakat itu merupakan inisiatif Kementerian Kesihatan Malaysia
(KKM) dan Monsta dengan tujuan utama mendidik seluruh rakyat Malaysia tidak kira
usia, agama atau bangsa untuk meningkatkan rasa tanggung jawab dalam melindungi
diri, keluarga dan masyarakat bagi memutuskan rantaian penularan Covid-19 yang
semakin meningkat dengan pertambahan kes baharu setiap hari.