Negara terus mencatatkan penambahan angka jangkitan wabak COVID-19 yang mana semalam turut menyaksikan sebanyak 1,240 kes baharu sekaligus merupakan jumlah tertinggi yang pernah dilaporkan.

Sambung PKPB

Dalam pada itu, kerajaan turut memutuskan untuk menyambung Perintah Kawalan Pergerakan Bersyarat (PKPB) selama lagi dua minggu berkuatkuasa pada hari ini sehingga 9 November 2020. Dalam perkembangan lain, pusat membeli-belah dan bangunan-bangunan utama turut melaporkan kes terbaharu mereka.

Kes Positif Di Machine Mid Valley 

Menerusi sebuah kenyataan rasmi, pihak Machine memakluman salah sebuah pusat servis mereka yang terletak di Northpoint Mid Valley Kuala Lumpur mempunyai kes positif COVID-19 pada salah seorang kakitangan. Dalam kenyataan itu menyatakan bahawa kakitangan tersebut mula bercuti pada 16 Oktober 2020 sebelum menjalani pemeriksaan ujian Swab pada 23 Oktober 2020.

IKLAN

Keputusan tersebut mula diperolehi semalam (26 Oktober 2020) dan pusat servis itu ditutup serta merta sehingga dimaklumkan kemudian bagi kerja-kerja sanitasi. Malah pihak Machine dan KKM juga sedang mengenalpasti kontak rapat pesakit dan mematuhi SOP yang ditetapkan bagi sama-sama mencegah penularan wabak ini.