Datuk Hans Isaac bakal dikenakan tindakan saman kerana cuba menjejaskan reputasi Pelakon Datuk Seri Eizlan Yusof. Eizlan berkata, gara-gara tuduhan yang dilemparkan oleh Hans, secara tidak langsung mencalarkan nama baik dan reputasinya.

Menurutnya, dia telah melantik peguam untuk mengambil tindakan undang-undang terhadap bekas pengerusi FINAS itu. Berikut beberapa kenyataan yang dikeluarkan oleh Eizlan kepada umum seperti yang dilaporkan oleh Utusan Malaysia.

IKLAN

Dakwaan Penyalahgunaan Kuasa Adalah Palsu

Foto: Instagram @eizlanyusof

Eizlan nekad mahu saman susulan tuduhan oleh Hans mengaitkan pembabitannya dalam penyalahgunaan kuasa melibatkan syarikat produksi Excellent Pictures Sdn. Bhd.

Justeru itu, tuduhan ini mencemarkan nama, imej dan reputasi Eizlan kononnya ada penglibatannya dalam penyalahgunaan kuasa melibatkan syarikat produksi Excellent Pictures Sdn. Bhd.

“Saya menzahirkan kekecewaan atas tuduhan melulu dan tidak berasas yang dilontarkan oleh Dato’ Hans Isaac, mantan Pengerusi FINAS yang telah mencemarkan nama, imej dan reputasi saya kononnya ada penglibatan saya dalam penyalahgunaan kuasa melibatkan syarikat produksi Excellent Pictures Sdn. Bhd.”-katanya kepada Utusan Malaysia.

Tiada Kaitan Dengan Syarikat Produksi Excellent Pictures Sdn. Bhd.

Eizlan menegaskan syarikat tersebut tiada sebarang kaitan dengannya. Syarikat tersebut dikatakan ada menerima geran Dana Kandungan Digital (DKD) daripada pihak FINAS.

Mencalar Nama Baik

Foto: Instagram @eizlanyusof

Eizlan memberitahu, dengan tuduhan tersebut dan kenyataan palsu yang tular telah menganggu fokusnya. Pada masa yang sama menurut Eizlan dia turut menerima tekanan daripada pelbagai pihak sehingga menjejaskan karier dan perniagaan yang diusahakan.

Dari Grup Whatsapp

Tuduhan tersebut dibuat pada 16 November lalu melalui grup WhatsApp Persatuan Penerbit Filem Malaysia (PFM) mempunyai ahli melebihi 200 orang dalam kumpulan Whatsapp tersebut.

Lantik Peguam

Walaubagaimanapun, dia telah melantik peguamcara, Tetuan Shaharudinali Azfarazmi & Co dan tindakan guaman terhadap Hans Isaac sedang berjalan.