Sebut sahaja Krismas , sudah tentu kita sudah membayangkan pokok krismas dan Santa Claus di fikiran. Tetapi tahukah anda, setiap negara mempunyai tradisi krismas yang berbeza? Berikut Murai My shortlist tradisi krismas dari setiap negara yang sangat mencuri perhatian. Stay tune guys!

1Jerman

iStock

Di Jerman, kanak-kanak akan menerima kalendar yang kebiasaannya diperbuat daripada kadbod yang dipenuhi dengan 24 kotak yang dihiasi dengan gambar perayaan. Bermula 1 Disember, mereka akan membuka satu kotak kadbod kecil setiap hari dan akan coklat yang disembunyikan di sebalik kadbod.

IKLAN

2Jamaica

via iStock

Di Jamaica, ramai keluarga akan melakukan winter cleaning dengan mengecat kediaman, menggantung langsir baru untuk krismas. Bukan itu sahaja, aktiviti menghias pokok krismas juga turut diadakan untuk menjadikan krismas pada musim ini lebih menyeronokkan.

3Perancis

via iStock

Kerajaan Perancis sangat mengambil serius akan perayaan krismas. Sejak tahun 1962, mana-mana surat untuk Père Noël (Santa Claus dalam bahasa Perancis) harus dijawab dengan poskad dari Monsieur Noël sendiri menurut undang-undang. Minta anak-anak anda menulis surat kepada Santa dan meletakkannya di peti surat, dan mereka akan mendapat magik Krismas apabila mereka menemui nota dari Santa yang ditujukan kepada mereka.

4Itali

Pokok Krismas versi Itali sebenarnya bukan pokok. Ia disebut sebagai Ceppo, struktur seperti tangga dan dihiasi dengan hadiah dan hiasan pada setiap tingkat. Pokok Krismas boleh dibuat sendiri dengan menggantungkan sedikit hiasan dari pokok fir yang lebih kecil.

5Belgium

via iStock

Daripada bermain kerusi muzikal , rakyat Belgium bermain musical gifts pada pesta Krismas. Versi permainan yang popular ini adalah memainkanlagu Krismas dan menyampaikan hadiah yang dibalut di sekitar bilik, apabila muzik berhenti, sesiapa yang memegang hadiah akan menyimpan hadiah itu.Anda boleh merancang lebih awal dan beritahu rakan atau saudara anda untuk membeli sesuatu yang dapat dinikmati oleh semua orang.

Selamat Menyambut Hari Krismas!