Sebut saja kangkung pasti ramai yang membayangkan kangkung goreng belacan, kangkung goreng ikan masin dan sebagainya. Kangkung merupakan makanan yang sering dihidangkan di meja makan rakyat Malaysia dan ini merupakan khasiat dan sebab kenapa anda perlu makan kangkung menurut Sonora.ID.

1Mengatasi Rambut Gugur

via Skymet Whether

Sekiranya anda mengalami masalah keguguran rambut, cubalah menyelesaikannya dengan memakan kangkung. Selain mengatasi keguguran rambut, kangkung juga dapat meningkatkan kualiti dan volume rambut sehingga pertumbuhannya dapat dimaksimumkan.

IKLAN

2Baik Untuk Kesihatan Mata

via Optometris Clinic

Dengan kandungan vitamin A, lutein dan karotenoid, kangkung berupaya untuk membantu dalam meningkatkan lagi kesihatan mata. Menurut Sonora.ID, glutathione yang terdapat pada kangkung berfungsi mencegah berlakunya katarak.

3Mencegah Penuaan

via GQ

Terdapat pelbagai jenis nutrien seperti vitamin C, zat besi, dan kandungan vitamin A yang cukup tinggi dalam kangkung yang dapat membantu mencegah penuaan.

Antioksidan yang terkandung dalam kangkung juga berguna untuk melawan radikal bebas sekaligus mampu meningkatkan kekuatan kulit untuk menangani kesan cahaya matahari.

4Melindungi Kesihatan Jantung

via Your Valley

Antioksidan yang terdapat dalam kangkung diperlukan oleh tubuh untuk mencegah kolesterol serta menghindari risiko strok, serangan jantung dan arteri tersumbat.

Selain itu, magnesium dalam kangkung juga berfungsi menurunkan tekanan darah agar kesihatan jantung dapat dijaga.

5Meningkatkan Sistem Imunisasi

via PaTTan

Manfaat kangkung tidak hanya berguna untuk melindungi kesihatan jantung, tetapi juga menjaga sistem kekebalan tubuh. Menurut Sonora.ID, kangkung dapat membantu meningkatkan jumlah bahan toksik yang dibuang oleh tubuh badan.

Jadi bagi anda yang menolak pemakanan berunsurkan kangkung, mungkin patut cuba untuk mula memakannya. Ini kerana banyak khasiat yang terdapat pada kangkung itu sendiri.