Mi Kolok, Manuk Pansuh, Laksa Sarawak dan Umai. Sekadar menyebut beberapa menu menyelerakan yang sinonim dengan hidangan istimewa dan unik dari Sarawak, Bumi Kenyalang.
Bermula Setiap Selasa
Bagi anak-anak jati Sarawak yang merantau ke Semenanjung, kerinduan terhadap makanan tradisional bumi asal seperti ini pastinya sentiasa hadir di hati mereka.
Justeru RTM mengajak penonton menyaksikan program travelog masakan terbaharu “Lauk Kampong Kamek”, yang menonjolkan makanan unik orang Sarawak mulai 22 November ini, setiap Selasa, pukul 11.00 pagi di TV Okey.
Memperkenalkan Budaya Sarawak
Setiap kumpulan etnik di Sarawak mempunyai gaya yang berbeza untuk menyiapkan, memasak, mengawet dan memakan gaya makanan.
Menerusi program ini bukan sahaja dapat memenuhi terujaan anak-anak Sarawak dalam berkongsi menu tradisional kegemaran mereka tetapi pada masa sama turut memperkenalkan pelbagai tradisi serta budaya negeri berkenaan termasuk makanan kepada rakyat Malaysia di Semenanjung.
Selama 13 Episod
Bersama-sama hos Maymay Fung, program 13 episod ini mengembara ke kampung-kampung yang terletak di Sarawak untuk meneroka keistimewaan dan keunikan yang terdapat di sana di samping berkongsi resipi-resipi makanan yang popular di situ.
Setiap episod akan memaparkan lokasi menarik dan resipi istimewa untuk penonton. Lokasi-lokasi menarik yang lain ialah di Kampung Haji Baki, Kampung Semariang Batu dan Kampung Bako.
Luangkan masa berkongsi resipi istimewa dibawakan khas dari Bumi Kenyalang ini di TV Okey.
Jangan lupa langgani saluran Instagram, Facebook dan Telegram Murai.MY untuk berita hiburan terkini.