Kalau di lihat pada peta Asia, dari Kuala Lumpur ke Bangkok sejauh 1,400 km, bermakna jika melalui jalan lurus tanpa henti dari Kuala lumpur ke Bangkok, motosikal ini mampu memecut selama 3 jam sahaja. Namun ia hanya anggaran sahaja jika mengikut kelajuan pada motosikal ini iaitu 680km/jam.

Sejak diperkenalkan sebagai motosikal konsep di kota Detroit, Michigan Amerika Syarikat di North American International Auto Show tahun 2003 lalu, motor ini telah menarik perhatian peminat automotif dunia. Sehingga kini DODGE TOMAHAWK, telah terjual sebanyak 9 unit dengan harga seunit USD550 ribu atau dalam anggaran RM3 juta.

IKLAN

dodge-tomahawk-a-monster-on-the-road9

Motosikal ini menggunakan enjin V10 SRT10 yang diambil dari enjin kereta Dodge Viper berkapasiti 8.3 liter dengan daya maksima yang dihasilkan sebesar 500hp. Mempunyai 2 roda di hadapan dan di belakang.  Dodge secara luar biasa boleh mencapai kelajuan 420 mph atau 680 km/jam. Bermakna dalam seminit motosikal ini boleh memintas sejauh 11km.

motocycles_2003_dodge_tomahawk_concept_dodge_tomahawk_003705_1Menurut juru cakap permotoran David ElShoff, mengatakan suatu masa nanti Tomahawk akan menjalankan ujian kelajuan di Bonneville Speedway, namun hingga kini masih belum terlaksana, dan belum ada pelumba prifesional yang ingin menguji kelajuan motor ini dengan alasan faktor keselamatan. Jadi kesimpulannya motor Dodge Tomahawk ini hanya menjadi sebuah motosikal terpantas di dunia berdasarkan angka-angka pada spesifikasi enjinnya sahaja, namun belum dibuktikan melalui uji kelajuan di trek perlumbaan.

Sumber