Tahun-tahun sebelum ini kita telah dihidangkan dengan banyak iklan raya dari pelbagai agensi dan syarikat terkemuka yang cukup kreatif. Rata-rata netizen cukup terhibur dengan mesej-mesej yang disampaikan melalui iklan yang dikeluarkan samaada di TV mahupun di media sosial. Ada yang betul-betul mencuit hati tak kurang juga menyentuh hati.

Tahun ini 2018 juga tidak kurangnya, Semua Syarikat berlumba-lumba menghasilkan iklan Raya yang mampu menambat hati penonton. Antara iklan Raya yang paling tersentuh hati untuk kami ialah dari Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL), Telekung Siti Khadijah & Habib Jewels. Yang lain-lain juga tak kurang hebatnya. Jom sama-sama kita tonton iklan raya di bawah. Jangan mata masuk habuk pula!

1DBKL – Janji Amin

Sebuah iklan raya yang mampu mengundang air mata. Subjek yang agak kliche, di mana seorang anak berkerjaya tetapi meminggirkan ibu sendiri menjelang Raya kerana tidak dapat pulang berhari raya atas tuntutan kerja. Namun berakhir dengan baik, jalan cerita yang penuh elemen drama ternyata menyentuh hati. Kerana subjek kasih sayang ibu memang tak pernah gagal.

https://www.youtube.com/watch?time_continue=304&v=vKy_Y7Hq1l8

2Lazada – Buah Hati Raya

Lazada mempersembahkan kisah Pak Lan yang sudi mengharungi pelbagai cabaran demi kasih sayang untuk isterinya, Mak Ngah.

IKLAN

3Habib – Dalam Hati Opah

Iklan Raya HABIB mempersembahkan kisah tentang ketulusan rantaian kasih. Mengisahkan tentang suka duka Amir yang dijaga oleh neneknya yang dipanggil Opah. Bagi membalas jasa neneknya yang membesarkan Amir selama ini. Amir menghadiahkan sesuatu yang istimewa buat neneknya. Nak tahu? kena tonton sendiri.

4Telekung Siti Khadijah 

Video yang dilakonkan oleh Fauziah Nawi dan Fikry Ibrahim sempena iklan Telekung Siti Khadijah Raya ini penuh dengan permainan emosi. Mengisahkan dilema antara Ruby iaitu isteri Fikry dan ibu mertuanya dilakonkan oleh Fauziah Nawi. Disebabkan penggunaan bahasa yang berbeza, terjadinya salah faham antara ibu mertuanya dan menantu.

Pengajarannya di sini, sentiasa hormati orang tua lagi-lagi ibu dan bapa. Jaga tutur kata dan jangan malu untuk meminta maaf, selagi mereka masih hidup.

5KFC Malaysia – Dendam Adam

Mengisahkan dendam antara adik dan abang yang disampaikan dalam iklan filem pendek yang sayu ini. Iklan ini mengetengahkan tradisi bermaafan yang perlu disemat dalam hati setiap orang supaya hidup diteruskan dengan baik. Sesiapa yang pernah mengalaminya, pasti akan rasa terkesan dengan drama pendek ini.

6FMC Music – Harapan Syawal

Sebuah drama raya pendek dibawa khas oleh FMC Music yang di bintangi oleh artis-artis FMC seperti, Haqiem Rusli, Wany Hasrita, Tajul, Sissy Imann, Wani, Muna Shahirah, Afieq Shazwan, Haziq Putera Band & Fareez Fauzi.  Iklan ini mengisahkan seorang ibu yang dilakonkan oleh Norlia Ghani yang sentiasa menanti kepulangan anaknya, Haqiem di Hari Raya. Siapa sangkan Haqiem dapat menjiwai wataknya dengan baik sekali sehingga boleh mengundang air mata.

IKLAN

7Digi – #nawaitu

Diinspirasi daripada kisah benar Coach Nidzam. Watak Nidzam dipegak oleh pelakon hebat Azhan Rani dengan usahanya membawa pasukan mudanya menuju ke pentas kegemilangan. Namun salah seorang pemain sering menimbulkan masalah dan wujudnya perselisihan faham. Apakah kesudahannya? Anda boleh tonton sendiri, memang sedih!

8MstarOnline – Raya Chin

Kumpulan Media Star (SMG) tidak ketinggalan memeriahkan dunia digital dengan iklan raya bertemakan kemanusiaan. Menerusi Raya Chin iklan berdurasi lebih empat minit itu mengetengahkan budaya judgement yang sering berlaku dalam kehidupan seharian.

Watak Chin iaitu seorang ketua yang tegas dalam satu unit di sebuah syarikat lakonan Pauline Tan berjaya menjentik emosi penonton yang kebanyakkan pernah berhadapan situasi sama.