Tidak sampai seminggu ditayangkan, filem terbaru Syamsul Yusof iaitu Munafik 2 terus unggul mencipta fenomenanya tersendiri. Seperti jangkaan kami pada ulasan yang lalu, Munafik 2 memberi saingan hebat buat pemegang rekod kutipan filem tertinggi setakat ini, Hantu Kak Limah.

Munafik 2 Cipta 4 Fenomena Baru

Berdasarkan carian kami, filem sambungan Munafik ini ternyata telah mencatat 5 fenomenanya tersendiri. Malah bagi Syamsul dia begitu terkejut dan gembira kerana pencapaian dua filem ini sebagai penanda aras kemajuan filem tempatan.

IKLAN

1Catat RM 2.05 Juta Kutipan Pada ‘Sneak Preview’

Belum pun ditayangkan secara rasmi, Munafik 2 pada tayangan awal (sneak preview) Rabu lalu telah mengaut RM2.05 juta, sekali gus meleburkan rekod filem Hantu Kak Limah yang mendapat kutipan RM650,000.

2Kutip RM 5.65 Juta Dalam Dua Hari Tayangan

Tidak cukup dengan itu, hanya dua hari tayangan filem yang menelan kos perbelanjaan 2 juta ini telah mengutip RM 5.65 juta kutipan hanya dalam dua hari tayangan dimana hari pertama tayangannya mencatat 2 juta kutipan dan diikuti 3.6 juta pada hari kedua tayangan.

330 Tayangan, Setiap 15 Minit

Hasil tinjauan kami pada kebanyakan pawagam di seluruh negara, sebanyak 30 tayangan telah dipertontonkan setiap hari dan ada diantaranya turut menayangkan kekerapan di antara 15 ke 45 minit.

IKLAN

4‘Full House’! Ditonton Semua Lapisan Kaum

Meskipun filem ini lebih ke arah dakwah dan mistik, namun percaya atau tidak penonton yang berkaum Cina dan India turut mengambil kesempatan untuk menonton filem Munafik 2. Malah kebanyakan pawagam juga ‘full house’ untuk semua jenis pawagam sejak hari pertama tayangannya.