Anda kenal dengan Jeff Bezos? Beliau merupakan founder syarikat e-dagang terkemuka dunia iaitu Amazon, dan merupakan sumber inspirasi kepada ramai orang. Kalau nak tahu, beliau merupakan seorang yang bermula dari bawah, dan perlahan-lahan merongkak langkah ke puncak kejayaan.

Ramai yang membayangkan aktiviti seharian orang kaya pasti seronok sebab duit banyak, hidup hanya berbelanja dan berfoya-foya saja. Tapi adakah tanggapan ini benar?

IKLAN
Sarah L. Voisin | The Washington Post | Getty Images

Digelar sebagai orang terkaya di dunia, kekayaannya Jeff Bezos melampaui Bill Gates, Warren Buffett, Mark Zuckerberg, hingga Jack Ma. Di sebalik dirinya yang popular dan selalu menjadi tumpuan, Bezos menjalani rutin seharian yang dijamin bakal buatkan anda semakin kagum.

https://www.youtube.com/watch?v=L-nCbiEbUK4

Seperti yang dipetik dari CNBC, sebagai CEO dari perniagaan dengan nilai kapitalisasi pasaran hampir 1 triliun dollar AS, pemilik Blue Origin  ini memiliki banyak waktu untuk beristirehat, serta membuat keputusan dengan penuh hati-hati.

Tak percaya? Ini aktiviti seharian yang dilakukan orang terkaya di dunia ini.

1Gemar Bangun Awal Pagi

Bangun pagi itu salah satu hal yang utama untuk menjadikan kita sebagai orang yang berjaya. Kerana itulah bangun pagi menjadi rutin seharian yang dilakukan Jeff Bezos.

Dalam sebuah acara The Economic Club of Washington D.C, 13 September 2018, Bezos mengungkapkan hal tersebut dan mengakui dirinya selalu tidur lebih awal.

IKLAN

2Tak Pernah Lewat Bersarapan Bersama Keluarga

Memiliki perniagaan besar berskala antarabangsa ternyata tak mengubah Bezos menjadi orang yang mengabaikan tanggungjawab terhadap keluarga. Rupanya bapa kepada empat orang anak ini selalu meluangkan masa untuk sarapan bersama keluarga.

Buat Bezos, momen tersebut menjadi momen penting. Ritual pagi yang biasa dilakukan orang lain pada umumnya masih dilakukannya hingga saat ini.

Lebih hebat lagi, Bezos masih sempat buat sarapannya sendiri. Bahkan, selesai sarapan, dia masih meluangkan waktu mencuci pinggan. Betul-betul  family man Jeff Bezos ni!

3Adakan Mesyuarat Pada Jam 10 pagi

Ramai orang malas mengikuti mesyuarat, tidak begitu bagi Bezos. Dia selalu menganggap mesyuarat itu sebagai rutin seharian yang penting, oleh kerana itu dia mulakan pekerjaannya dengan adakan mesyuarat pada jam 10 pagi.

Menurutnya, mesyuarat di pagi hari itu adalah sesuatu effektif. Ini kerana mesyuarat di pagi hari memerlukan IQ yang tinggi. Kerana itu, dia menggunakan idea dan daya fikirannya dengan optimal.

4Tak Akan Buat Keputusan Ketika Badan Penat

Dikala keletihan menjalani rutin seharian ,  Bezos tak mahu memaksakan diri membuat keputusan. Biasanya, dia akan merasa kesulitan membuat keputusan menjelang jam 5 petang.

Kerana itu, Jeff Bezos memilih membuat keputusan penting keesokan harinya pada jam 10 pagi. Sebab, pada waktu itu dia merasa lebih yakin dan berfikiran baik untuk membuat keputusan.

5Tidur 8 Jam

Tidur bagi Bezos menjadi sebahagian dari rutin seharian yang sangat penting. Setiap hari, dia selalu tidur selama 8 jam. Orang terkaya ini mempu berfikiran dengan baik setelah tidur selama 8 jam.

Ternyata, sebahagian besar rutin seharian yang dilakukan Jeff Bezos biasa dilakukan ramai orang. Cuma bezanya, orang terkaya ini melakukannya dengan disiplin. Jadi,matlamatnya selalu tercapai. Buat anda yang mahuu mengikuti langkahnya, boleh cuba terapkan kebiasaan Jeff Bezos mulai dari sekarang.

Like
Love
Haha
Wow
Sad
Angry

Komen Anda