Umat muslim di seluruh dunia sedang menyambut dan merayakan bulan Ramadan dengan penuh bersemangat. Tak cuma anda saja, ternyata ada beberapa selebriti Hollywood yang juga ikut berpuasa di bulan suci Ramadan.

murai.my telah merangkum 10 nama artis yang bersama-sama menjalankan ibadah puasa tahun ini. Seperti yang diambil dari berbagai sumber, berikut ini adalah deretan selebriti yang secara terang-terangan mengaku beragama Islam.

1Janet Jackson

Mungkin ramai dah tahu jika Janet Jackson adalah seorang muslim. Bahkan dia pernah bernikah nikah dengan seorang usahawan berasal dari Qatar bernama Wissam Al Mana. Di masa pernikahannya itu, Janet sempat  memakai hijab saat sedang hamil.

IKLAN

2Younes Bendjima

Buat anda yang masih asing dengan artis Younes Bendjima, dia adalah mantan kekasih Kourtney Kardashian. Jejaka kacak berusia 26 tahun ini dengan bangga mengakui dirinya adalah seorang muslim.
Ramadan tahun lalu, dia bahkan mempamerkan dirinya saat sedang menjalani solat terawih.

3Mike Tyson

Ahli tinju Mike Tyson menjadi salah satu tokoh dunia yang menjadi mualaf sejak dulu lagi. Dia memutuskan untuk menganut agama Islam saat menjadi tahanan di penjara pada tahun 1992 hingga 1995 silam.

4Bella Hadid

Bertahun-tahun keliru soal agama yang dianutinya, pada tahun 2017 lalu Bella Hadid akhirnya buka mulut. Melalui sebuah wawancara dengan Independent, Bella mengatakan, “(Mohamed Hadid) adalah orang yang sangat religius, dan dia selalu berdoa bersama kami. Aku bangga menjadi seorang muslim.”

5French Montana

View this post on Instagram

YOUNG WEPPA !! 💪💗 #metgala

A post shared by French Montana (@frenchmontana) on

French Montana termasuk artis yang cukup terbuka mengaku dirinya muslim. Bahkan saat menghadiri event Met Gala 2019 tempoh hari, dia muncul dengan kostum memakai serban. Menerusi akaun Instagram-nya, dia secara terang-terangan menyambut Ramadan dengan penuh kegembiaraan.

6Irrfan Khan

Foto: Hindustan Times
Aktor asal India, Irrfan Khan juga merupakan salah satu selebriti yang beragama Islam. Meskipun menempa nama di Hollywood, da tidak pernah melupakan kewajipannya untuk menjalankan ibadah puasa di bulan Ramadan.

7Mahershala Ali

Foto: The Undefeated
Mahershala Ali menjadi salah satu artis Hollywood yang memutuskan untuk jadi mualaf di tahun 2000 yang lalu. Bintang MOONLIGHT ini bahkan berhaya mengukir sejarah kerana menjadi orang muslim pertama yang memenangi piala Oscar.

8Iman

IKLAN
Supermodel Iman dilahirkan dalam keluarga muslim Somalia. Dia berulang kali mengungkapkan betapa sulitnya berkarier di dunia modelling sebagai seorang muslim. Dia juga pernah menyampaikan masalah ini menerusi buku pertamanya yang bertajuk I AM IMAN.

9Cat Stevens

Ahli Muzik berasal dari England, Cat Stevens sudah mengubah namanya menjadi Yusuf sejak menjadi mualaf. Di Ramadan tahun ini, dia juga menyambutnya dengan penuh suka cita. Menerusi Instagram-nya, dia menuliskan, “Salam. Semoga seluruh dunia diberkati dengan bulan yang penuh damai dan hadiah untuk mereka yang menjalankan ibadah puasa. Yusuf. #RamadanMoon.”

10Ice Cube

Ice Cube adalah seorang rapper cukup terkenal di Amerika Sharikat, yang juga bermain dalam beberapa filem box office Hollywood. Jejaka dengan nama asal O’Shea Jackson ini menjadi mualaf di tahun 90-an.

Ice Cube pernah memberikan pernyataan yang menguatkan bahwa dirinya adalah seorang Muslim sejati. Dua anaknya yang terakhir diberi nama  Islam yakni Kareema dan Sharif.

Like
Love
Haha
Wow
Sad
Angry