Peminat yang menonton dua siri terakhir “The Avengers”, iaitu Avengers: Infinity War dan “Avengers: Endgame” pasti mengesyaki bahawa Thanos adalah penjahat terkuat dalam francais Marvel Cinematic Universe (MCU).

Manakan tidak, ini kerana Thanos mampu menumbangkan pasukan Avengers, bahkan menghapuskan separuh populasi alam semesta dalam “Avengers: Infinity War”. Walau bagaimanapun, nampaknya Thanos bukan musuh terkuat di alam semesta MCU.

Seperti yang dilaporkan oleh Screen Rant, watak yang menjadi paling jahat dan hebat dalam francais superhero sebenarnya adalah Hela, watak kakak kepada Thor ini muncul dalam filem “Thor: Ragnarok“. Watak, yang dimainkan oleh pelakon cantik Cate Blanchett, digambarkan sebagai anak pertama Odin dan sangat bercita-cita untuk memerintah Asgard.

Petunjuk utama mengapa Hela dipanggil penjahat terkuat adalah kerana dia mampu memusnahkan tukul Thor, Mjolnir, hanya dengan tangan kosongnya. Padahal, Mjolnir adalah salah satu senjata terkuat dalam francais MCU.

IKLAN

Sedangkan Thanos sendiri juga pernah menghadapi tentangan dari salah satu senjata terkuat dalam francais MCU, iaitu Perisai Vibranium milik Captain America ketika dalam “Avengers: Endgame”. Tetapi Thanos tidak dapat memusnahkan perisai itu, walaupun dapat membelahnya menggunakan pedangnya.

Jadi kenapa Thanos menjadi penjahat yang muncul dalam pertempuran akhir pasukan Avengers dan terpaksa mengalahkan semua pahlawan?

Ini kerana Hela hanya mahu memerintah Asgard, tidak seperti Thanos yang cita-cita untuk mengimbangi seluruh alam semesta. Tambahan lagi, sebenarnya Hela tidak dikalahkan oleh mana-mana superhero, tetapi bergabung dengan Surtur di Asgard. Jadi secara teknikal Thor dan rakan-rakannya seperti Loki, Valkyrie, Hulk, hingga Heimdall tidak mengalahkan Hela tetapi memilih untuk lari menyelamatkan diri bersama Asgardian.