Adakah anda seorang yang susah nak kawal rasa makan? Jom semak, kami ingin kongsikan 3 cara berkesan untuk mengurangi nafsu makan yang berlebihan.

1Memakai Tali Pinggang Dengan Ketat Atau Bengkung

Keluar dari kotak pemikiran kita sekarang. Pakai bengkung dengan kadar cakuk yang maksima seperti sejumlah wanita Perancis yang akan memakai tali pinggang atau memasang reben dibawah pakaian mereka ketika mereka keluar untuk makan malam.

IKLAN

Ini akan membuatkan mereka mudah sedar jika kita makan terlalu banyak terutamanya jika tali pinggang sudah mula berasa lebih ketat ketika majlis makan malam masih berlangsung. Kita tentu tidak mahu makan malam kita terjejas disebabkan tali pinggang atau bengkung kita sudah ketat bukan? Ini bermakna perut anda sudah bersedia untuk berhenti bekerja!

2Kelilingi Diri Anda Dengan Warna Biru

Jarang sekali kita dapat melihat kebanyakan restoran makanan segera dihiasi dengan warna biru bukan. McDonald’s dan KFC adalah contoh terbaik daripada beberapa pengecualian.

Percaya atau tidak, warna biru berfungsi sebagai agen penahan selera. Elakkan tempat makan yang berwarna merah, kuning atau oren kerana warna-warna ini adalah penggalak makanan yang sangat aktif! “Arghhhh, McDonald’s, KFC!! Apa yang telah kamu buat pada kami!!)

3Hidu Pisang, Epal, atau Peppermint

Percubaan telah dijalankan oleh Dr Alan R.Hirsch dari Rawatan Yayasan Rasa di Chicago bersama-sama dengan 3,000 lagi sukarelawan telah mendapati bahawa dengan lebih kerap menghidu pisang, epal atau peppermint, mereka akan berasa semakin kurang lapar dan dapat menghilangkan lebih banyak berat badan.

Antara salah satu teori untuk trik otak ialah dengan menghidu sahaja makanan, kita akan berasa seperti kita sebenarnya sedang memakannya. Hebat bukan?