Saat kita diharuskan untuk menghadkan aktiviti sosial dan social distancing untuk mencegah penyebaran virus korona COVID-19, ramai orang yang ingin melakukan aktiviti yang sihat, salah satunya adalah berenang.

Walau bagaimanapun, selamatkan untuk berenang ketika merebaknya COVID19 ini ?

Memetik halaman World Runners, baru-baru ini, Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) mencadangkan kadar pengklorinan sebanyak 15mg seliter di kolam renang untuk membunuh virus, seperti polio, rotavirus dan virus coxsackie, dan virus pembunuh senyap seperti COVID-19.

IKLAN
Via Island Pool Services

Pengklorinan adalah proses memberikan klorin (Cl2) atau hipoklorit ke dalam air yang telah menjalani proses penapisan.

Kaedah ini sememangnya digunakan untuk membunuh bakteria dan mikrob tertentu di dalam air kerana klorin sangat toksik. Walaupun dikelaskan sebagai selamat, WHO juga mencadangkan, sesiapa sahaja perlu membersihkan diri sebelum dan selepas berenang.

Minggu lalu, Pool Water Treatment and Advisory Group (PWTAG) juga mendakwa telah berunding dengan bidang Kesihatan Awam British mengenai perkara itu.

“Kami telah memeriksa garis panduan nasional kami yang mengesahkan bahawa virus korona boleh dimusnahkan dengan tahap klorin tertentu yang digunakan di kolam renang,” kata PWTAG dalam satu kenyataan.

“Walau bagaimanapun, pelawat diingatkan untuk mandi sebelum menggunakan dan ketika meninggalkan kolam.”

Nampaknya, berenang di kolam renang ternyata selamat untuk melakukan aktiviti kecergasan. Namun adakah anda yakin kolam renang di tempat anda mempunyai kadar pengklorinan yang ditetapkan?