Bagi melawan virus Covid19 yang melanda dunia sekarang ini, tidak cukup hanya melakukan langkah keselamatan dari luar, penjagaan dalaman tubuh juga amat penting untuk diberi perhatian.

Selain dari mengamalkan ‘physical distancing‘, menjaga ketahanan tubuh badan juga terbukti dapat membantu melawan serangan Covid19.

IKLAN
via webmd.com

Menjaga sistem kekebalan tubuh badan dapat dilakukan dengan berbagai cara. Salah satunya adalah dengan pengambilan vitamin C secara rutin dan konsisten. Vitamin C atau nama saintifiknya adalah asid askorbik adalah sejenis vitamin larut air. Kandungan antioksidan yang terdapat didalam vitamin C berfungsi untuk melindungi kerosakan sel dan dapat meningkatkan daya tahan tubuh.

Bukan hanya itu, kita juga boleh memperolehi vitamin C yang terdapat pada buah-buahan dan sayur-sayuran seperti betik , jambu batu, oren, kiwi dan strawberi, brokoli dan tomato  juga masih mempunyai banyak kebaikan lain. Jadi, kita tidak perlu ragu-ragu dalam pengambilan vitamin C. Berikut adalah 5 kebaikan yang dapat kita nikmati daripada pengambilan vitamin C.

1) Mengawal Tekanan Darah

via shutterstock

Tekanan darah tinggi boleh mempengaruhi kesihatan. Antara yang paling kerap berlaku adalah seperti merasa pening, degupan jantung yang tidak teratur hingga yang paling teruk yang boleh menyebabkan komplikasi pada organ lain. Jadi, bagi meningkatkan gaya hidup yang lebih baik adalah dengan pengambilan vitamin C agar dapat membantu mengawal tekanan darah agar lebih stabil.

Vitamin C juga mempunyai sifat diuretik yang akan menjadikan buah pinggang mengeluarkan lebih banyak air dan natrium dari badan. Kesannya, dinding saluran darah akan lebih stabil sehingga darah dapat mengalir dengan lebih lancar ke seluruh tubuh badan.

2) Meningkatkan Penyerapan Zat Besi

via sabigagu.com

Tubuh amat memerlukan zat besi bagi menghasilkan sel darah merah dan menyalurkannya ke seluruh badan. Pengambilan makanan yang tinggi kandungan vitamin C boleh menjadi salah satu cara yang baik untuk memaksimumkan penyerapan zat besi yang masuk ke dalam tubuh badan.

Dengan pengambilan 100 mg vitamin C, dapat juga membantu meningkatkan penyerapan zat besi sehingga 67 persen. Pengambilan zat besi yang mencukupi juga dapat mengurangkan risiko anemia dan penyakit lain yang disebabkan oleh kekurangan zat besi di dalam tubuh.

3) Menyihatkan Kulit Dan Rambut.

via Hellosehat

Bukan rahsia lagi jika vitamin C sering juga digunakan untuk kecantikan. Vitamin C yang mengandungi antioksidan yang tinggi dapat memperlambatkan kerosakan sel termasuk sel kulit dan meransang pembentukan protein kolagen.

Kolagen ini menjadikan kulit akan terasa lebih sihat, lembut dan lembap. Tidak hanya pada kulit wajah, kulit kepala yang sihat juga akan meransang pertumbuhan rambut dan dapat mengurangkan risiko keguguran rambut atau rambut yang rapuh dan bercabang.

4) Membantu Mengurangkan Berat Badan.

IKLAN
via Bukanaku

Selain dari pemakanan dan senaman yang sihat, pengambilan vitamin C diyakini dapat memaksimumkan program diet. Penyelidikan dari Jabatan Pemakanan, Arizona State University East, menunjukkan bahawa orang yang kerap mengambil vitamin C akan dapat membakar lebih banyak lemak jahat dalam badan ketika bersenam berbanding dengan orang yang jarang konsum vitamin C. Makan makanan yang tinggi vitamin C juga akan bantu mengekalkan kecergasan fizikal sehingga tidak mudah jatuh sakit ketika menjalani proses diet.

5) Meningkatkan Mood yang Baik.

via duniakita

Terdapat beberapa jenis makanan yang sesuai untuk dimakan bagi mengurangkan tekanan kerana pengasingan pandemi Covid19 secara bebas, salah satu makanan yang tinggi vitamin C. Oleh kerana antioksidan yang tinggi akan membuat imuniti meningkat dan kecergasan badan sehingga risiko keletihan yang menjadi penyebab stress dapat diminimumkan.

Vitamin C juga dapat meningkatkan kesihatan otak. Antioksidan akan memaksimumkan kemampuan berfikir sehingga orang lebih mudah memberi tumpuan semasa belajar dan bekerja juga dapat mengurangkan risiko penyakit yang berkaitan dengan otak pada usia tua.

Semoga dengan perkongsian kali ini, kita akan lebih menjaga kesihatan dengan pengambilan vitamin C yang disarankan bagi kesihatan tubuh badan. Namun diingatkan, jangan diambil secara berlebihan.