Setiap orang pasti mahukan rumah sentiasa berapa dalam kedaan bersih, kemas dan segar setiap hari. Barulah rasa puas untuk berehat di rumah setelah seharian penat bekerja. Berehat bersama yang tersayang dengan keadaan rumah yang sempurna dan sentiasa berbau wangi.

Sayangnya, banyak pewangi untuk kediaman tidak tahan lama. Sini, kami ada cara yang ingin dikongsikan bersama pembaca untuk mengekalkan wangian di dalam rumah. Yang penting, bahan-bahan yang digunakan boleh didapati di dalam rumah dengan kos yang sangat minimum. Jom kita amalkan bersama.

Habuk Tak Melekat Pada Perabot

IKLAN
via Hartabumi.Com

Bahan-Bahan

1 penutup pelembut fabrik

10 cawan air

Caranya mudah sahaja. Bancuh kedua-dua bahan ini sehingga sebati, kemudian lapkan pada semua perabot kesayangan anda.

Cara ini akan membuatkan perabot tidak mudah lekat habuk malah rumah juga akan berbau harum.

2. Kilatkan Lantai Rumah 

via Hijabista

Lantai melekit akan membuat rasa yang tidak selesa lebih-lebih lagi apabila selepas proses memasak selesai. Jangan buang masa sebaliknya cuba cara ini. Mudah saja!

Bahan-Bahan

1 penutup pencuci lantai

Cuka

Air Panas

Mulakan dengan menyapu semua sampah di lantai terlebih dahulu sehingga sampah dan habuk habis dibersihkan. Satukan kesemua bahan di atas dan mulakan mengemop pada lantai. Hasilnya lantai lebih licin, berkilat dan kelihatan seperti baru menukar jubin. Kena cuba baru tau!

IKLAN

3. Wangikan Rumah

via Nomad Bubbles

Selain daripada menggunakan penyegar udara bagi membolehkan udara untuk keluar masuk, cubalah gunakan petua ini bagi memastikan rumah anda lebih wangi dan selesa bila berada di dalam rumah.

Bahan-Bahan

1 penutup pelembut fabrik

cuka

Senang sahaja caranya iaitu dengan mencampurkan kedua-dua bahan ini dan semburkan pada seluruh rumah anda. Gabungan dua bahan ini akan memberi bau yang menyenangkan dan akan memperbaiki udara yang lebih bersih. Pastikan langsir dan kesemua perabot berfabrik disembur dengan padu. Baunya akan tahan lebih lama. Yang paling penting, wangi!

4. Segarkan Bilik Air

via Keluarga

Bahan-Bahan

1 sudu kecil soda bikarbonat

1 sudu kecil cuka

1 cawan air

Satukan kesemua bahan ini dan masukkan ke dalam penyembur. Semburkan ke seluruh bilik air setiap hari. Hasilnya bilik air akan lebih segar dan berbau harum.

Selamat Mencuba dan diharapkan tips kali ini sedikit sebanyak akan memberi manfaat dan dapat membantu anda.