Reusable bag ataupun beg boleh digunakan semula adalah salah satu barang yang wajib dibawa ketika membeli di pasar mahupun pasaraya.

Tahukah anda, menurut halaman How Stuff Works, penjagaan yang salah akan memberikan ruang kepada bakteria untuk tumbuh dan merebak di dalam beg. Disini kami kongsikan cara betul penjagaanya.

IKLAN

Meletakkan Pelapik Di Bahagian Bawah Beg

via Eat This

Untuk memastikan beg anda tidak melekat dengan bau ataupun tumpahan seperti air mahupun tepung. Lapikkan di bahagian bawah beg dengan menngunakan pengalas seperti surat khabar, kertas, plastik dan sebagainya. Dengan cara ini akan memudahkan lagi proses membasuh beg anda.

Membasuh Menggunakan Tangan Dan Mesin Basuh

via Cottage Life

Terdapat banyak jenis beg boleh digunakan semula. Ada yang yang diperbuat dari kain, dari plastik kitar semula, kertas ataupun bahan-bahan lain seperti buluh dan rotan.

Menurut halaman How Stuff Works, pastikan anda menggunakan mode gentle cycle sekiranya membasuh menggunakan mesin basuh dan gunakan air suam dan bersihkan dengan pencuci jika menggunakan tangan.

Pastikan Beg Berada Dalam Keadaan Kering Sebelum Simpan

via cff2.earth

Setelah selesai basuh dan jemur, anda boleh mengelap permukaan beg dengan menggunakan tisu bagi memastikan beg anda betul-betul kering. Elakkan menyimpan dalam keadaan lembab kerana ini boleh menggalakkan pembiakan bakteria.

Elakkan Beg Sayur Bercampur Dengan Daging

via Life Savvy

Sebolehnya, elakkan mencampur daging, ayam mahupun ikan diletakkan bersama barang basah seperti sayur dan buah-buahan. Ini kerana barang basah seperti daging akan mengeluarkan air dan sekaligus merosakkan sayuran anda.

Basuh Selepas Digunakan

via Women World

Walaupun agak pelik membasuh beg anda berulangkali, namun ini adalah cara terbaik untuk mengelakkan daripada bakteria membiak di dalam beg anda. Menurut halaman How Stuff Works, sekiranya anda membiarkan sahaja begitu, kotoran daripada barang yang dibeli akan kekal di dalam beg dan akan memberikan kesan terhadap pembiakkan bakteria.

Jadi apa tunggu lagi, ayuh kita mengamalkan penjagaan kebersihan untuk diri kita dan orang lain.