Rangkaian penyebaran corona virus nampaknya masih belum terputus. Setiap hari masih ada kes yang baru. Walaupun sudah memasuki masa peralihan, tetapi itu tidak bererti kita tidak perlu berwaspada akan penyebaran virus yang masih ada dan akan mengganggu pernafasan kita.

Terutamanya sewaktu berada di luar rumah, anda perlu menjaga kebersihan tambahan untuk mengelakkan risiko daripada terkenanya virus ini. Ini termasuk ketika anda ingin membeli-belah di pasaraya. Di tempat seperti ini, banyak barang yang disentuh oleh orang lain. Tidak mustahil barang-barang ini menjadi media penyebaran bakteria, kuman dan virus. Apa lagi jika anda tidak mencuci tangan sebaik sahaja selesai membeli-belah.

Disamping itu, bagi mengelakkan keadaan seperti ini terjadi, anda harus meninggalkan empat barang berikut di rumah atau di dalam kereta. Apakah barang-barang ini? Berikut adalah ulasan penuh khas buat pembaca Murai.My.

IKLAN

1. Telefon Bimbit

via CARI infonet

Sebilangan besar dari kita memang susah untuk berenggang dengan telefon bimbit. Tetapi meninggalkan telefon bimbit anda sebentar di rumah boleh menjadi salah satu langkah yang bijak ketika membeli-belah ketika penularan virus ini masih ada. Ini kerana secara tidak sedar telefon bimbit dapat menjadi pengantara penyebaran virus terutama jika anda kerap menyentuhnya setelah memegang dan mengambil pelbagai barang di pasaraya. Cara ini juga dapat meningkatkan kemungkinan dan risiko yang menjadi tempat pembiakan bakteria dan virus. Sebagai gantinya, anda boleh membawa sekeping kertas kecil dengan catatan senarai barang keperluan yang ingin dibeli.

2. Beg Tote

via Moslem Lifestyle

Semasa membeli-belah, anda hanya memerlukan satu beg iaitu beg yang boleh digunakan semula untuk menyimpan semua barangan yang dibeli. Sekiranya anda membawa kad untuk tujuan pembayaran, disarankan untuk hanya masukkan ke dalam poket seluar anda. Ini dilakukan bagi mengelakkan risiko terkena virus dari luar. Setibanya di rumah, pastikan juga anda segera mencuci tangan, beg membeli-belah dan pakaian yang dipakai.

3. Sarung Tangan

via Business Insider

Sebilangan orang menggunakan sarung tangan sebagai pelindung diri dari permukaan yang terkena kuman atau virus. Walau bagaimanapun, ada pakar mengatakan sebaliknya. “Sarung tangan sebenarnya bukan yang anda perlukan semasa membeli-belah, malahan sarung tangan boleh menjadi media penyebaran corona virus terutamanya jika anda tidak mengganti atau membuangnya dengan kerap setelah berbelanja”.

Kadang-kadang memakai sarung tangan juga dapat meningkatkan keselesaan, jadi kita merasa selamat dan tanpa sedar kita telah memakainya untuk waktu yang agak lama. Pada masa itu, sarung tangan yang anda pakai berjam-jam mungkin sudah tercemar, terkena kuman atau virus dan kemudian anda gunakan untuk menyimpan barang-barang lain.

4. Wang Tunai

via Kapital.My

Beberapa tempat membeli-belah dan kedai-kedai makan telah menghapuskan sistem pembayaran secara tunai kerana dianggap mampu meningkatkan risiko pendedahan kepada corona virus. Satu kajian yang diterbitkan dalam Southern Medical Journal pada tahun 2002, telah menemukan 94 peratus daripada bil bahan makanan yang diuji ternyata membawa bakteria yang boleh menyebabkan radang paru-paru atau jangkitan virus yang lain.

Oleh itu, adalah lebih baik mengurangkan pembayaran secara tunai dan menggantikannya dengan kad debit atau kad kredit. Kemudian jangan pula lupa untuk membersihkan juga kad dengan pembasmi kuman setelah digunakan.

Ingat, mencegah adalah lebih baik daripada mengubati.

IKLAN