Anda jangan keliru bahawa duit mas kahwin dan duit hantaran adalah sesuatu yang berbeza. Pasangan yang bakal menjadi raja sehari perlu ambil tahu dan faham tentang perbezaan duit mas kahwin dan hantaran. Ini kerana duit mas kahwin adalah suatu perkara yang ada dalam agama dan ianya adalah wajib dan disebut di dalam Al-Quran dan hadis manakala wang hantaran diberi bukan dari agama tetapi kerana mengikut adat.

Allah berfirman ” Dan hendaklah kamu suami-suami yang telah berakad nikah, kamu hendaklah membayar kepada isteri kamu mas kahwin.”

Mas Kahwin

IKLAN
via Pinterest

Mas kahwin adalah jumlah yang telah ditetapkan oleh Pejabat Agama negeri-negeri tertentu dengan jumlah yang minimum. Mas kahwin juga adalah jumlah yang akan disebut sewaktu akad nikah dilafazkan dan akan diberikan dalam bentuk wang.

via Satkoba.bbn.my

Pemberian mas kahwin juga dibolehkan dengan pemberian senaskah Al-Quran. Rasulullah SAW pernah mengahwinkan seorang lelaki dengan mas kahwin senaskah Al-Quran kerana lelaki tersebut tidak mempunyai duit dan barangan untuk dijadikan mas kahwin.

Wang Hantaran

via story.wedding.com.my

Wang hantaran adalah jumlah yang ditetapkan oleh pihak keluarga sebelah perempuan dan harus dipersetujui oleh kedua-dua belah pihak. Wang hantaran juga berbeza mengikut adat dan jumlah yang diminta oleh keluarga yang berkenaan. Biasanya wang hantaran juga akan diminta bersama dengan ‘dulang hantaran’.

Adakah wang hantaran wajib dibayar? Jawapannya, wang hantaran adalah sesuatu perkara yang tidak wajib dibayar jika tiada persetujuan pada hari perbincangan keluarga. Namun, jika bersetuju, jumlah tertentu yang telah dipersetujui harus dibayar kerana janji yang wajib ditunaikan. Biasanya wang hantaran yang diberikan kepada pihak perempuan adalah bagi mengurangkan bebanan pihak perempuan untuk mengadakan majlis perkahwinan.

Wang hantaran boleh dibayar secara tunai atau cek malah ada juga yang mengkreditkan terus ke dalam akaun pihak perempuan. Ia juga boleh diberikan mengikut masa yang telah dipersetujui contohnya, dibayar dalam tempoh pertunangan, sebelum majlis perkahwinan atau semasa hari akad nikah.

Seelok-eloknya bayarlah wang hantaran sekiranya bimbang timbul fitnah di kemudian hari. Namun mestilah mengikut kemampuan.

Wang hantaran yang diminta boleh juga dijadikan sebagai mas kahwin dan boleh disebut semasa akad nikah.