5 Video Zaman Remaja ‘Mak Leha’, Liza Abdullah Yang Ramai Tak Tahu

4.9K

Penangan drama bersiri 7 Hari Mencintaiku 2 yang disiarkan TV3 telah mencetuskan fenomena. Manakan tidak, hampir setiap minggu, beberapa babak drama itu menular ke laman sosial. Malah, barisan pelakonnya turut mendapat tempias.

Antara yang menjadi sebutan adalah pelakon veteran Liza Abdullah (Mak Leha) yang selama ini banyak berlakon drama sebagai ibu tetapi penangan drama itu cukup besar kepadanya. Rata-rata penonton sibuk memperkatakan tentang Mak Leha iaitu ibu mertua yang mempunyai keinginan tersendiri dalam membahagiakan anak-anaknya.

IKLAN

Perbalahan antara Mak Leha dengan menantunya Mia (Siti Saleha) seolah-olah tiada noktah dan mengundang rasa geram di kalangan penonton. Berpuluh tahun dalam dunia lakonan, kehebatan Liza Abdullah untuk menghayati watak memang tiada tandingan.

Untuk info, Liza mula dikenali sebagai penyanyi pada tahun 1984 sebelum namanya menjulang sebagai pelakon sejak membintangi filem Ali Setan bersama Azmil Mustapha dan Fauziah Ahmad Daud pada 1985.

Apa kata kita lihat 5 Video lama yang memaparkan aksi lakonan dan nyanyian Liza Abdullah ketika era-80an.

Bakat luar biasa Liza Abdullah telah dibuktikan selepas beliau pernah dicalonkan untuk kategori Pelakon Pembantu Wanita Terbaik (Drama) Anugerah Skrin menerusi lakonan mantapnya dalam drama Neraka Abah pada tahun 2013.