Lirik lagu Ice Cream oleh Blackpink dan Selena Gomez dituduh menghina agama Islam. Tuduhan penghinaan ini terletak pada lirik lagu bahagian Lisa yang menyebut nama Nabi Musa (Moses) pada lirik lagu Ice Cream di Verse 1. Bekuh Boom sebagai penulis lirik lagu Ice Cream akhirnya memberikan penjelasan di atas tuduhan penghinaan terhadap agama tersebut.

Dituduh Menghina Nabi Musa

via Genius

Pada lirik lagu Ice Cream oleh Blackpink dan Selena Gomez menemui perkataan Nabi Musa atau Moses dalam bahasa Inggeris. Pada lirik yang dinyanyikan Lisa ini mengatakan, ” Play the part like Moses ( Memainkan peranan seperti Nabi Musa).”

Lirik bagi lagu ini dihasilkan oleh Bekuh Boom, penulis lagu yang berasal dari Amerika Syarikat yang sering bekerjasama dengan artis YG Entertainment dari Blackpink, Taeyang BIGBANG hingga iKon. Bekuh Boom menjelaskan erti lirik yang kini menjadi kontroversi.

IKLAN

Pada baris tentang Moses, Bekuh menyatakan bahawa “saya memerlukan anda jika anda adalah lelaki saya.” Beliau menjelaskan, “Itu adalah standard, Jika anda tidak dapat berpisah di laut…makan anda tidak dapat berparti dengan saya.”

via @bekuhboom

Melihat pernyataan Bekuh Boom atau nama sebenarnya Rebecca Rose Johnson terhadap maksud lirik lagu Ice Cream ini telah mengundang protes dari orang ramai dalam media sosial. Istilah Nabi Musa membelah laut merah dianggap mempunyai makna tersurat.

Bekuh Boom Bantah Tuduhan

Melihat terlalu banyak protes disebabkan lirik yang mengandungi nama Nabi Musa, Bekuh Boom menjelaskan bahawa beliau tidak bermaksud untuk menghina agama. Penulis lagu yang berusia 26 tahun itu menjelaskan bahawa beliau hanya melakukan permainan kata dalam lirik sebagai punchline.

Bekuh Boom menafikan bahawa makna lirik lagunya sebagai simbol seksual. Menurt beliau, lirik lagu Ice Cream yang dinyanyikan oleh Blackpink dan Selena Gomez adalah tentang menjadi teman lelaki yang baik dan melakukan segala-galanya untuk wanita yang disukai. Beliau juga meminta agar orang ramai berhenti mengujani DM Instagram beliau disebabkan tanggapan yang salah.

Blackpink Pernah Dituduh Menghina Agama Hindu

via Allkpop

Ianya bukanlah kali pertama Blackpink dituduh menghina agama. Pada muzik video yang sebelumnya, How You Like That, anda sapat melihat patung Ganesha di sebelah Lisa yang diletakkan di bahagian bawah. Ganesha adalah salah satu dewa dalam agama Hindu yang sering digambarkan dengan kepala seperti gajah.

Isu meletakkan patung dewa Hindu ini telah mengundang banyak kecaman kerana Ganesha dianggap suci dan seharusnya diletakkan pada permukaan yang tinggi. Disebabkan terlalu banyak kecaman, YG Entertainment akhirnya membuang sebahagian patung dalam video How You Like That.