Apabila menonton muzik video k-pop, anda tentu ternanti-nantikan tarian mereka yang lain dari yang lain bukan? Artis K-pop akan cuba melakukan persembahan yang terbaik demi peminat mereka. Tetapi tahukah anda terdapat beberapa gerakan tarian K-Pop yang berbahaya dan boleh mendatangkan kecederaan jika tersilap langkah. Ini Murai My shortlist beberapa gerakan tarian K-Pop yang merbahaya. Stay tune guys!

7NCT 127 – Cherry Bomb

Semasa bahagian akhir dari Cherry Bomb, ahli-ahli kumpulan tersebut akan menjatuhkan bahagian belakang mereka tanpa sebarang sokongan dari tangan mereka. Jika mereka menjatuhkan badan dengan salah atau hilang keseimbangan, mereka berpotensi untuk menghentak kepala mereka di lantai, dan boleh mengakibatkan kecederaan atau gegaran pada otak.

IKLAN

6NCT Dream – Chewing Gum

Gerakan tarian ini adalah yang berbeza dan tidak pernah dilakukan oleh kumpulan k-pop yang lain. Tarian untuk Chewing Gum ini menggunakan hoverboards, yang mana memerlukan banyak keseimbangan badan. Sekiranya mereka terjatuh dari hoverboards tersebut, akan mendatangkan kecederaan pada lengan atau kaki mereka lebih-lebih semasa di atas pentas.

5After School – First Love

Gerakan Tarian bagi First Love menampilkan tarian tiang, dan para ahli kumpulan sendiri menyatakan bahawa mereka mengalami kecederaan dan lebam semasa mempelajari gerakan tarian tiang itu. Salah seorang ahli kumpulan After School iaitu Lizzy tidak dapat menjadi sebahagian daripada live stages dan persembahan dalam muzik video kerana mencederakan dirinya sendiri semasa raptai, manakala Nana mengalami kemalangan terjatuh dari platform setinggi 1.2 meter  ketika merakam “Show Champion” MBC Music.

4SHINee – Everbody

Sebagai penonton dan peminat kumpulan SHINee, anda sudah tentu teruja untuk melihat persembahan mereka seperti “Everbody”. Namun, terdapat pergerakan tertentu di mana ahli yang lain akan mencampakkan Taemin ke udara yang mana ianya sangat berbahaya jika tersalah langkah hanya dengan satu gerakan sahaja.

3Brave Girls – Rollin

Rollin dinggap berbahaya oleh peminat kerana kerusi yang mereka gunakan. Dalam gerakan tarian ini, gadis-gadis itu akan bangun dari kerusi dan melakukan koreografi sambil mengimbangkan diri mereka di atas kerusi. Mereka kebiasaannya akan melakukan persembahan dengan memakai heels, bererti jika mereka tergelincir atau hilang keseimbangan badan sewaktu menari akan mengakibatkan jatuh dari kerusi dan kecederaan pada diri sendiri. Salah seorang ahlinya, Yuna telah jatuh semasa melakukan persembahan, namun beliau tetap meneruskan persembahannya seperti biasa.

2BLACKPINK – BOOMBAYAH

Dalam salah satu lagu terkenal BLACKPINK iaitu BOOMBAYAH, Jennie akan melompat ke atas lengan ahli-ahlinya pada verse kedua. Sekiranya salah seorang ahli menjatuhkannya secara tidak sengaja, sudah tentu beliau akan jatuh ke lantai dan mengakibatkan kecederaan pada lengan dan kakinya. Hanya satu kesilapan sahaja sudah boleh menyebabkannya berada di hospital.

1BTS – Dionysus

Kumpulan BTS juga antara yang terkenal dengan koreografinya yang sentiasa dipuji peminat. Namun, bagi lagu Dionysus ini membuatkan netizen mula bercakap mengenai gerakan tarian mereka yang dilihat berbahaya. Semasa persembahan mereka untuk lagu ini, mereka akan menjatuhkan badan mereka terus ke atas lantai hanya menahan dengan telapak tangan. Bagaimana jika mereka tersilap langkah?

IKLAN