Ahli termuda dalam kumpulan BTS iaitu Jungkook, dilaporkan membeli rumah baru di kawasan Itaewon, Korea Selatan. Berikut adalah 5 Fakta mengenai rumah baru Jungkook BTS yang terletak di Itaewon. Stay tune guys!

1Lokasi Yang Strategik

Rumah baru yang dibeli oleh Jungkook adalah single-family type, atau rumah yang tidak bersambung dengan rumah yang lain. Rumah yang dibeli oleh Jungkook bernilai 7.63 bilion KRW atau lebih dari 7 Juta USD!

IKLAN

Menurut EToday, pelaburan selebriti di kawasan Itaewon kini semakin meningkat. Hal ini disebabkan kawasannya yang mewah dan mempunyai kelebihan geografi kerana lokasinya yang terletak di antara pusat bandar, Gwanghwamun dan Gangnam.

2Saiz Rumah Baru Jungkook

Dengan harga yang berjuta, Jungkook BTS mendapat kediaman setinggi dua tingkat. Rumah ini dibina pada tahun 1976 dengan keluasan 70 pyeong atau 230.72 persegi. Jarak antara rumah baru Jungkook dan asrama juga tidak jauh dan hanya mengambil masa sekitar lima minit perjalanan dari rumahnya ke kawasann Nine One Hannam.Apa yang menariknya, saiz rumah Jungkook BTS masih lebih kecil daripada asrama BTS. Saiz terkecil di Nine One Hannam sendiri dikenali sebagai 75 pyeong.

3Dikelilingi Selebriti Dan Pegawai Kedutaan

Harga yang hebat dan lokasi yang bagus,  rumah baru Jungkook BTS ini dikelilingi jiran-jiran yang hebat bermula dari rakan selebriti sehinggalah pegawai kedutaan. Pasangan selebriti seperti Rain dan Kim Tae Hee turut tinggal di kawasan kediaman itu.

Pelawak terkenal, Park Myung Soo dan pelakon Hwang Jung Eum turut membeli kediaman dia kawasan yang sama baru-baru ini. Bukan itu sahaja, rumah baru Jungkook BTS juga dikatakan berdekatan dengan Kedutaan India, Kedutaan Kuwait, dan Samsung Seung Ji.

4Pernah membeli Apartment Bernilai 1.7 Juta USD

via Naver

Sebelum membeli rumah di Itaewon pada harga 7.63 Bilion KRW, Jungkook sebelum ini pernah membeli apartment di Seoul Forest Trimage pada harga 1.7 juta USD. Namun, Jungkook tidak tinggal di apartment yang baru dibelinya dan tinggal di asrama BTS yang disediakan oleh Big Hit Entertainment. Selepas dua tahun membelinya, apartment tersebut dijual pada Julai 2020 dan beliau tidak mendapat sebarang keuntungan disebabkan cukai dan bayaran lain.

5Jumlah Kekayaan Jungkook BTS

Jungkook BTS telah meraih populariti dan kekayaan melalui karyanya dalam industri hiburan. Pada usia 23 tahun, Jungkook mempunyai pendapatan yang luar biasa. Dikatakan bahawa Jungkook menerima 8 juta USD sebagai pendapatan asas dan mendapat nominal tambahan yang sama dari saham Big Hit Entertainment setelah mereka melalukan IPO. Dianggarkan kekayaan Jungkook BTS mencapai lebih dari 18 juta USD!

Dengan kerja keras dan usahanya selama ini dalam industri hiburan, Jungkook memperoleh pendapatan yang luar biasa. Kini, beliau dapat membeli rumah di kawasan perumahan mewah di Itaewon dengan harga lebih 7.6 bilion KRW.