Bantal merupakan benda penting yang perlu ada untuk membantu kita mendapatkan tidur yang lebih berkualiti. Bantal bukan sahaja mesti lembut, selesa tetapi juga dapat menampung kepala dan leher kita dengan baik, Bantal yang digunakan haruslah sentiasa bersih dan yang paling penting harus diganti secara berkala. Bilakah kali terakhir anda menukar bantal anda?

Mengganti bantal secara berkala bukan sahaja dapat mencegah kuman dan bakteria dari terus berkumpul dan membiak, tetapi juga dapat meningkatkan kualiti tidur anda dengan lebih baik. Sebaiknya bantal ditukar setiap 1 hingga 2 tahun sekali. Mencuci bantal dengan kerap juga boleh memanjangkan jangka hayat bantal anda.

Berikut kami kongsikan dengan anda beberapa alasan kenapa bantal perlu ditukar secara berkala dan tentu saja ianya akan memberi lebih perhatian kepada kebersihan dan keselesaan.

IKLAN

Mengapa Bantal Perlu Diganti?

via wadiz.kr

Bantal sebenarnya tidak akan kekal selamanya. Lama kelamaan, bantal yang terbaik juga akan usang dan boleh menjadi tempat pembiakan bakteria dan kuman dan berkumpulnya alergen dan patogen. Bantal yang tidak ditukar lama juga boleh menyebabkan leher akan kaku dan sakit. Jadi, untuk menampung kepala dan leher anda dengan lebih baik dan betul serta menjaga kualiti tidur yang lebih sempurna, anda disarankan untuk menggantikan bantal sekurang-kurangnya setiap 1 hingga 2 tahun sekali. Kenapa?

 • Untuk Menjaga Kebersihan

Peluh, rambut, air liur, bau dan minyak dari badan serta sel-sel kulit mati semuanya akan diserap oleh bantal. Walaupun anda menggunakan sarung bantal, perlindungan ini masih tidak mencukupi. Ini juga boleh menyebabkan kuman berkumpul dan bantal menjadi busuk dan kotor. Mencuci bantal dan sarung bantal memang boleh menghilangkan bau tetapi tidak boleh mematikan kuman yang telah berkumpul lama di dalamnya.

 • Mengurangkan Alahan

Tempat tidur adalah persekitaran yang paling senang untuk tungau dan kuman mudah melekat dan membiak kerana ia akan memakan sel-sel kulit mati kita terutama di bahagian yang lembap dan panas.

Keadaan ini kedengaran biasa tetapi harus diingat bahawa masalah ini juga dapat mencetuskan pelbagai masalah kesihatan seperti mata kita menjadi mudah berair, tekak merasa gatal, hidung selalu berair, kerap bersin, hidung tersumbat dan kesukaran untuk bernafas terutama sekali pada mereka yang senang terdedah kepada alergi. Lama kelamaan, gejala ini akan bertambah buruk dan sekaligus kualiti tidur juga akan menjadi lebih buruk.

Pada tahun 2005, satu kajian telah dilakukan oleh pasukan penyelidik di University of Manchester, England, dan mereka telah menemukan 16 jenis cendawan dalam satu bantal. Jadi jelas bahawa bantal yang anda tidur tanpa diganti bukan sahaja menjadi tempat berkumpulnya bakteria tetapi juga mungkin terdapat sejumlah mikroorganisma lain yang turut membiak di dalam bantal. Jadi dengan kerap menggantikan bantal, masalah seperti ini dapat dielakkan.

 • Dapat Mencegah Penyakit

Bukan saja tilam, bantal juga memainkan peranan yang penting untuk memastikan tulang belakang lebih terjaga. Pilih bantal yang dapat menyokong kepala dan leher selaras dengan tulang belakang anda. Pastikan juga bantal dapat menampung berat kepala anda dengan sempurna setiap kali anda tidur. Bantal yang telah usang atau lama tidak akan dapat menyokong bahagian kepala dan leher dengan baik sehingga akan membuatkan kepala, leher dan bahagian belakang badan akan sakit setelah anda bangun dari tidur.

Tanda Bahawa Bantal Anda Sudah Perlu Diganti

via wajibbaca.com

Ini adalah tanda-tanda bahawa anda mesti segera menukar bantal lama anda kepada bantal baru:

 • Anda sering sakit leher setelah bangun dari tidur
 • Otot bahu kerap mengalami kekejangan semasa bangun dari tidur
 • Anda tidak dapat tidur yang lena kerana sakit bahagian kepala
 • Alahan yang berulang-ulang seperti gatal hidung, tekal terasa gatal, hidung dan mata berair, dan ruam pada kulit dan kesukaran untuk bernafas terutama pada waktu malam
 • Ada noda berwarna kekuningan¬† di permukaan bantal walaupun bantal sudah dibersihkan. Berkemungkinan ia adalah kesan dari peluh, air liur atau juga habuk.
 • Terdapat bonjolan pada bantal dan bantal sudah tidak rata.

Anda juga boleh cuba lipat bantal anda kemudian lepaskan, sekiranya bantal tetap terlipat, itu bermakna anda perlu menggantikannya dengan bantal yang baru.

Cara Membersihkan Bantal

via bantal.co.id

Anda boleh cuba kaedah yang kami kongsikan untuk membersihkan bantal anda dan bantal sedia untuk menemami anda tidur lena sepanjang malam.

Langkah yang pertama, anda boleh menepuk-nepuk bantal untuk mengembalikan bentuk asalnya dan juga dapat menghilangkan habuk yang melekat. Kemudian, gantungkannya di tempat yang panas untuk beberapa jam.

Langkah kedua ialah dengan mencucinya. Bantal boleh dicuci sekurang-kurang dua kali dalam setahun. Mencuci bantal sangat mudah, cuma ia memerlukan masa yang agak panjang untuk dikeringkan sepenuhnya atau boleh juga menggunakan mesin pengering.

IKLAN

Basuh Bantal Berpandukan Jenis Isiannya

via tokokasur.com

Ikuti beberapa arahan ini untuk membasuh bantal anda mengikut jenis isi bantal yang tertentu.

 • Bulu: Basuh dengan sabun jenis ringan atau produk yang direka khas untuk cucian yang lebih lembut. Bahan pencuci yang tidak dibilas¬† sebaiknya akan meninggalkan kesan yang melekit yang boleh menyebabkan bantal tergumpal. Oleh itu, urut bantal dengan pencuci untuk memastikan pembersihan yang lebih sekata.
 • Latex: Ini tidak boleh dicuci ataupun dipanaskan. Cara terbaik untuk membersihkan kotoran ialah dengan hanya membersihkan sarungnya sahaja.
 • Poliester: Basuh dengan menggunakan air suam atau gunakan putaran yang lembut sekiranya anda menggunakan mesin basuh. Jangan gunakan sabun yang terlalu banyak, cukup dengan hanya sesudu detergen.
 • Sekam: Kosongkan isian dan asingkan ke dalam bekas yang lain. Keringkan di bawah pancaran sinar matahari bagi menghilangkan bau. Kemudian basuh bantal dengan air sejuk dan sabun yang sesuai.

Apa Yang Berlaku Sekiranya bantal Tidak Pernah Diganti?

via malangtimes.com

Dipetik dari The Health Site, berikut adalah bebarapa sebab mengapa anda harus fikir dan segera untuk menggantikan bantal yang baru.

 • Kulit berjerawat: Kulit yang melekat pada bantal yang lama atau kotor boleh menyebabkan tercetusnya jerawat. Malahan bukan sahaja pada kulit wajah tetapi juga pada bahagian badan. Jadi, jika anda terdedah kepada jerawat, segeralah bersihkan atau gantikan sahaja dengan bantal yang baru.
 • Alergi: Alergi anda berulang-ulang atau malahan semakin buruk. Habuk atau debu adalah pencetus kepada alahan atau asma. Semua minyak dan sel mati dari kulit anda adalah makanan untuk tungau dan habuk. Sementara itu, arthropoda yang terlalu kecil tidak dapat dilihat dengan mata kasar, tetapi mereka memakan serpihan kulit pada bantal. Oleh itu, segeralah bersihkan atau gantikan bantal secara berkala agar tungau dan habuk tidak masuk ke dalam bantal .
 • Tarikh luput: Bantal juga mempunyai tarikh luput atau jangka hayat. Jadi, perhatikan betul-betul perkara ini. Bantal yang sudah mencapai jangka hayat yang sepatutnya sudah tidak lagi dapat menyokong leher dan kepala anda semasa tidur dengan baik.

Itulah antara penjelasan mengapa anda harus menjaga, membersihkan dan menukar bantal anda pada waktu yang sepatutnya. Anda pasti tidak mahu kulit yang berjerawat, sakit leher, sakit belakang, atau alahan yang kerap bukan? Anda tahu apa yang harus anda lakukan bukan? Jadi, tunggu apa lagi, jom periksa adakah bantal anda juga perlu ditukar baru.