Pada yang sentiasa setia menanti konsert Gegar Vaganza setiap minggu, pasti suka lihat gelagat suara comel penyanyi ini. Aishah atau nama penuhnya Wan Aishah binti Wan Ariffin merupakan penyanyi legenda yang berasal dari Negeri Sembilan. Pada anak-anak muda pasti tidak mengenali beliau bagaimana dia bermula dalam menceburi dunia hiburan.

Nah! murai.my ingin mendedahkan 10 perkara yang mungkin anda tidak tahu mengenai penyanyi comel ini.

1.Penyanyi Antarabangsa

Aishah pernah menganggotai kumpulan Fan Club dari New Zealand sehingga dikenali seluruh dunia sebelum meneruskan karier solo di tanahairnya. Album nyanyian Aishah bersama Fan Club iaitu Sensation telah menaikkan namanya sebagai penyanyi wanita pertama Malaysia yang berjaya ke peringkat antarabangsa malahan pernah menduduki carta Billboard Hot 100 menerusi lagu Dont Make Me Fall Alone pada tahun 1990.

2. Empat Kali Berkahwin

Menerusi dua perkahwinan pertamanya, Aishah dikurniakan dua orang cahaya mata iaitu Armand Azhari, 24, dari perkahwinan pertama yang dirahsiakan dan Azhad Ahlami, 19, menerusi perkahwinan kedua dengan Muhammad Abdullah pada 1997 sebelum sah bercerai pada 2005.

Aishah kemudiannya berkahwin dengan Faizal Sazali Zulkifli pada 2010 namun bercerai setahun kemudian. Aishah sudah kembali berumah tangga untuk kali ke-4 namun enggan mendedahkan butiran lanjut mengenainya.

3. Bertanding Dalam Pilihanraya

Pada tahun 2011, beliau terjun ke dunia politik bersama parti pilihannya, PAS dan bertanding untuk kerusi Parlimen di Jempol pada Pilihan raya umum Malaysia 2013.

4. Natasha Aminah

Aishah bermula dengan menjadi artis syarikat rakaman Life Records dan muncul dengan dua lagu bersama Malek Ridzuan dalam album Jilid 5 kepunyaan Malek. Lagu yang popular ialah “Mawar Putih Mawar Merah”. Walau bagaimanapun, Aishah ketika ini menggunakan nama Natasha Aminah.

5. Pemegang Ijazah Sarjana Salam Sains Politik

Aishah mendapat pengajian dalam jurusan Sains Politik di Universiti Auckland, New Zealand. Bagaimanapun atas beberapa faktor, dia hanya lulus dalam bidang Pendidikan Kanak-Kanak.

IKLAN

Pun begitu, pada tahun 1996 beliau akhirnya berjaya mendapatkan ijazah sarjana dalam Sains Politik yang kemudian menjadi antara titik tolak penglibatannya dalam dunia politik Malaysia.

6. Artis Pertama Menduduki Carta Billboard di Amerika

Aishah merupakan artis Malaysia yang pertama berjaya mendaki carta Billboard di Amerika Syarikat. Lagu-lagu pop dance seperti “Sensation”, “Call Me”, “Never Give Up On You”, “Paradise” menduduki banyak carta muzik dunia.

7. Paul Moss Merupakan Salah Satu Ahli Kumpulan

Masih ingat lagi dengan Juri tetap Malaysia Idol? Paul Moss juga salah seorang ahli kumpulannya  dan dia mengambil keputusan untuk berhijrah ke Malaysia dan menjadi penerbit dan penggubah lagu.

8. Anugerah Juara Lagu ke-5 & Campak Beg LV 

Lagu itu dinobatkan Anugerah Juara Lagu ke-5 anjuran TV3 dengan mengalahkan “Suci Dalam Debu”, Iklim dan “Sejati”, Awie. Aishah cukup diingati di pentas AJL kerana aksi campak beg berjenama Louis Vuitton atas pentas yang ketika masih baharu dikenal di Malaysia.

9. Diboikot Wartawan

Pada tahun 1993 Aishah diboikot wartawan Malaysia gara-gara merahsiakan perkahwinan pertamanya yang juga warga New Zealand. Peristiwa diboikot wartawan hiburan menyebabkan karier Aishah menyepi seketika.

10. Kraftangan

Aishah juga dikenali kerana kemahirannya dalam membuat kraftangan. Beliau sering terlibat dalam ekspo kraftangan dan pernah membuka perniagaan berkaitan kraftangan.