[REVIEW] Sebelum Menonton Hantu Kak Limah, 8 Hal Ini Wajib Anda Tahu

Mesti Baca

Akhirnya pengarah Mamat Khalid telah mengotakan janji dengan menghasilkan karya yang terbaik dan ada pembaharuan positif menerusi filem terbarunya, Hantu Kak Limah.

Semalam (31 Julai 2018) kami berbesar hati dijemput oleh Astro Shaw bagi menyaksikan sendiri tayangan eksklusif Hantu Kak Limah bertempat di MM Cineplexes, [email protected] Damansara dengan bertemakan pakaian warna putih.

Para tetamu yang hadir terdiri daripada pihak media dan juga rakan perniagaan dan mereka adalah antara yang pertama untuk berpeluang menonton tayangan eksklusif keseluruhan filem Hantu Kak Limah sebelum ditayangkan di seluruh pawagam pada 9 Ogos ini.

Jika diimbas kembali setelah kejayaan trilogi “Kampung Pisang”, Mamat Khalid kembali dengan filem ini iaitu filem keempat dari francais. Ia menyusul selepas kejayaan “Zombi Kampung Pisang” (2007), “Hantu Kak Limah Balik Rumah” (2010) dan “Husin Mon Jin Pakai Toncit” (2013).

Banyak Kelainan Yang Ditampilkan


Untuk filem terbaru ini, kami sebagai penonton dapat lihat beberapa watak baru lain telah diperkenalkan antaranya Allahyarham Rab Khalid, Mus May sebagai Bapak Bunian, Sharwani NS, TJ Isa Ziema Din dan ramai lagi.

Walaubagaimanapun pengarah mengekalkan dua watak asal iaitu Kak Limah (Delimawati) dan Husin (Dato Awie) yang sememang kelakar dan mencuit hati.

Terlalu banyak perkara yang ingin dirungkai, jadi ini antara perkara yang anda patut tahu sebelum anda menonton Hantu Kak Limah.

Filem Terakhir Lakonan Rab Khalid


Sumber: Utusan

Rab Khalid atau lebih dikenali dengan panggilan Yeh Sekupang semakin dikenali selepas watak dilakonkan dalam Rumah Pusaka di Simpang Jalan arahan Mamat Khalid. Beliau disahkan meninggal dunia di Unit Penjagaan Koronari (CCU) Hospital Ampang akibat serangan jantung pada 25 Januari 2018.

Ketika sidang media selepas tayangan semalam, pelakon Sharwani ternyata sebak tatkala mengenangkan arwah. Beliau sempat menceritakan kenangan-kenangan manis  bersama arwah ketika penggambaran dijalankan.

“Ketika penggambaran dijalankan, saya sempat bermalam 1 bilik bersama dengan arwah. Arwah menegur saya supaya tidak berdengkur dengan kuat, itu adalah perkara yang saya ingat sebelum arwah pergi buat selamanya.” katanya dengan rasa sebak.

Tanpa Pelakon Man Kadir, Zami Ismail dan Azwan Annuar


Filem Hantu Kak Limah ini merupakan yang pertama diterbitkan oleh Mamat Khalid tanpa kemunculan pelakon veteran Man Kadir, Zami Ismail dan Azwan Annuar yang telah kembali ke Rahmatullah.

Zami Ismail yang meninggal dunia pada 19 Jun 2011, Azwan Annuar pada 18 April 2015 dan Man Kadir pada 6 September 2017. Namun watak yang mereka ditampilkan dalam naskhah tersebut masih lagi diingati hingga sekarang.

Zulariffin Dari Filem Romantik Ke Komedi


Siapa sangka, wajahnya sering muncul dalam filem atau drama romantik, tapi kali ini Zul Ariffin beralih dengan watak komedi dengan memegang watak utama sebagai Solihin. Bertanya bagaimana cabaran beliau memegang watak komedi, ini jawapannya;

“Mamat adalah pencerita hebat yang ceritanya lucu! Saya sebagai pelakon hanya melakonkan watak seperti diarahkan. Jalan cerita telah disusun dah memang komedi oleh pengarah jadi saya tak susah untuk menjadi seorang pelawak dalam filem ini. Saya benar-benar berbesar hati untuk muncul dalam projek filem terbarunya,” katanya

Mamat Khalid Sakit Sepanjang Penggambaran


Seperti yang dinyatakan oleh Mamat ketika sidang media, penggambaran dijalankan pada Oktober 2017 di Taiping, Perak. Mamat memberitahu filem ini mengambil masa yang akan cepat untuk ditayangkan di pawagam.

Mamat akui dia dalam kondisi yang tidak sihat ketika penggambaran yang dijalankan. Mamat tidak menceritakan secara terperinci sakit yang dialaminya namun dia bersyukur kerana dapat selesaikan dengan baik.

Ada Sedutan Babak Dari Filem P. Ramlee


Apa yang lebih menarik, ada babak yang diluar jangkaan kami ketika menonton filem ini di mana Mamat menyelitkan sedutan babak kecil dalam filem arahan Allahyarham Tan Sri Datuk Amar P. Ramlee berjudul Pendekar Bujang Lapuk. Babak yang dimaksudkan adalah  Hantu Jepun bangkit dari kubur secara berama-ramai.

Menurut Mamat, babak ini diambil sekadar memberi tribute kepada P. Ramlee dan apabila bertanya apakah signifikan dari babak tersebut, ini jawapannya;

“Ini sekadar filem, untuk berseronok dan terhibur. Ia tiada motif untuk dijelaskan dan tiada isu yang perlu dikaitkan, sekadar untuk hiburan semata-mata”

Erra Fazira Muncul Sebagai Wati


Awie yang memegang watak sebagai Husin telah ‘didampingi’ oleh bekas heroinnya dalam filem Sembilu, Wati lakonan Erra Fazira. Pada yang masih ingat, fIlem ini dikeluarkan pada 18 Ogos, 1994 dan mendapat kutipan sebanyak RM4.39 juta. Wati  merupakan kekasih hati Awie dalam filem Sembilu, seorang penyanyi rock yang terkenal.

Dalam babak tersebut, Erra tampil menerpa Awie tanpa diduga dengan watak Wati selepas sekian lama terpisah. Apa terjadi selepas itu? Anda kena tonton sendiri, nanti tak Surprise!

Filem Pertama Datuk Seri Vida


Kemunculan Vida adalah sebagai penampilan istimewa namun ia cukup menggamatkan suasana dalam panggung dengan aksi bersahajanya. Walaupun sekejap, kemunculan Vida membuatkan ramai yang mahu usahawan kosmetik ini terus berlakon untuk filem-filem yang lain.

Saya tidak boleh dedahkan apa peranannya dalam filem itu tapi yang pastinya ada lagu I Am Me dipersembahakan. Anda kena tonton sendiri nanti apabila ia ditayangkan.

Ropie Kelakar Habis!


Apa yang kami berani katakan, filem ini boleh buatkan penonton pecah perut gara-gara lakonan dan dialog bersahaja Ropie. Apa yang terkeluar dari mulutnya, pasti tak kering gusi dibuatnya. Tidak keterlaluan saya katakan, sebenarnya Ropie telah memberi impak yang besar dalam filem ini.

Pada yang akan menonton filem, secara ringkasnya Hantu Kak Limah mengisahkan tentang misteri kematian Kak Limah selepas berkahwin dengan lelaki yang jauh lebih muda darinya. Kampung Pisang menjadi huru-hara apabila orang kampung diganggu oleh hantu Kak Limah. Adakah Kak Limah benar-benar sudah mati? Jangan lupa untuk menonton filem ini di seluruh negara pada 9 Ogos depan.

Terkini

[REVIEW] Mortal Kombat 2021 Buat Penonton Teruja Tunggu Sekuel Seterusnya

Sebelum menonton filem ini, penulis terlebih dahulu bertanyakan kepada rakan-rakan yang sudah menonton Mortal Kombat 2021 yang digambarkan oleh...

Artikel Berkaitan