Girl band berasal Korea Selatan, BLACKPINK, sejak kebelakangan ini sering muncul dikaca TV Malaysia dan Indonesia sebagai bintang iklan salah satu e-niaga terbesar di Indonesia.

Populariti mereka  nampaknya berjaya menarik ramai orang untuk berbelanja di platform tersebut. Namun, seperti yang dilihat menerusi iklan itu,  ahli kumpulan BLACKPINK ini nampaknya mengenakan pakaian seksi. Tidak menjadi isu di Malaysia, tetapi di Indonesia,  hal ini mengundang kegusaran dan keresahan sebagian ibu-ibu lantaran iklan tersebut juga muncul di waktu tayangan program kanak-kanak.

Sebuah petisyen untuk menghentikan iklan yang menampilkan BLACKPINK pun muncul di laman Change.org. Petisi tersebut dibuat oleh wanita bernama Maimon Herawati yang ditujukan kepada Agen Penyiaran Indonesia serta platform e-commerce Shopee. Sehingga artikel ini ditulis, sejumlah 84,517 orang telah menandatangani petisyen ini.

Dalam petisyen yang diberi tajuk ‘Hentikan Iklan Blackpink Shopee!!, Maimon menyatakan bahawa iklan tersebut sering dimainkan saat program kanak-kanak berlangsung di TV. Oleh sebab itu, hal ini dinilai boleh memberikan contoh buruk pada kanak-kanak yang masih kecil. Wanita ini juga menulis bahawa, baju yang dikenakan tidak menutup aurat dan pergerakan tari kumpulan itu tidak sesuai untuk di tonton dikalangan anak-anak kecil.

BLACKPINK Sebagai Duta Jenama Shopee Serantau Yang Pertama!

Umumnya, pada bulan lepas Shopee mengumumkan pelantikan rasmi BLACKPINK sebagai duta jenama Shopee serantau yang pertama!

IKLAN

Perlantikan ini juga diadakan bersempena ulang tahun serta Jualan Hari Ulang Tahun Shopee 12.12.

Tambah istimewa apabila Shopee turut menganjurkan Anugerah Penjual Shopee 2018 sebagai tanda penghargaan kepada penjual, jenama dan rakan niaga yang menjadi tunggak kejayaan besar mereka.

Like
Love
Haha
Wow
Sad
Angry