Selepas menyalahkan Laugh Factory Comedy Club  kerana gagal membayar wang hadiah yang dimenanginya pada 2016, pelawak Harith Iskander kini disaman oleh syarikat AS kerana didakwa mencuri rahsia perdagangan.

Laugh Factory bukan sahaja menafikan bahawa dia melanggar sebarang kewajipan kepada Harith, tetapi juga menfailkan saman kerana mencuri rahsia perdagangannya.

Syarikat dari  AS itu telah memfailkan tuntutan sebanyak AS $ 10 juta (RM41 juta) terhadap pelawak tersebut yang mendakwa “melanggar kontrak dan hak cipta secara besar-besaran”.

IKLAN

Dalam kenyataan akhbar, ketua peguam Laugh Factory, Clifton W. Albright berkata, kesan dari kes ini akan menjadi signifikan dan meluas bagi kelab komedi dan perlindungan jenama, reputasi dan rahsia perdagangan mereka.

Albright telah memfailkan tuntutan mahkamah terhadap Harith dan mana-mana “rakan kongsi perniagaan” lebih daripada AS $ 10 juta, mendakwa bahawa Harith dan isterinya, dengan sokongan rakan kongsi perniagaan, mencuri harta intelek Laugh Factory sambil berpura-pura membuat persediaan untuk membuka kelab-kelab komedi Laugh Factory di seluruh Asia.

Menurut aduan balas yang difailkan pada 27 Feb, pemilik Laugh Factory, Jamie Masada mendakwa Harith ditawarkan untuk membuka kelab-kelab Laugh Factory di Kuala Lumpur, Singapura dan Jakarta, dan juga mendakwa bekas perdana menteri Datuk Seri Najib Tun Razak adalah “rakan kongsinya”.

Harith telah mengeluarkan komen pada artikel THR (The Hollywood Reporter) di Facebook pada 7 Mac, menulis bahawa dia terkejut bahawa kes itu begitu merebak ke tahap yang berbeza.

“Selepas membawa kes terhadap Laugh Factory untuk membayar  AS $ 70,000 yang masih berhutang kepada saya untuk  … dan kini mengikut artikel ini, Laugh Factory mengatakan bahawa saya mendakwa Najib adalah ‘rakan kongsi’ dalam perniagaan saya. Satu kenyataan itu benar-benar palsu dan saya akan serahkan semuanya pada pihak peguam untuk mengendalikan ini, “tulisnya.

“Saya tidak tahu nak buat apa-apa tetapi ia menyebabkan semua orang di sekeliling saya tertawa,” katanya.

Harith berkata bahawa dia adalah seorang pelawak yang berdiri sendiri di Malaysia yang hanya bertujuan untuk menjadikan negara negara berbangga dengan dirinya selepas memenangi pertandingan antarabangsa tersebut. Dia hanya meminta apa yang dijanjikan kepadanya sebagai pemenang, tidak lebih, tidak kurang.