Pada masa ini nama Chris Evans pastinya sangat melekat pada watak Captain America, yang dimainkannya di francais Marvel Cinematic Universe (MCU) selama 1 dekad sebelum ini. Tetapi pelakon yang bakal muncul dalam filem “Knives Out” ini akhirnya memutuskan untuk bersara daripada wataknya itu seiring penayangan “Avengers: Endgame”.

Bercakap tentang Captain America baru-baru ini Chris Evans ditanya pendapatnya jika dia diminta untuk kembali melakonkan watak itu.

“Anda tidak boleh mengatakan tidak, saya suka watak itu. Ia tidaklah sulit, tetapi (saya) tidak mempunyai semangat untuk itu (kembali sebagai Captain),” kata Evans ketika ditemubual oleh rakannya, Scarlett Johansson, di acara “Actors on Actors”.

Chris Evans kemudian berkata bahawa dia lebih berminat untuk mengembangkan bakat dirinya di dunia hiburan. Bermula daripada mencuba watak-watak baru, sehinggalah mahu untuk mengarahkan filem sendiri.

IKLAN

“Ada perkara lain yang saya sedang kerjakan sekarang,” kata Chris Evans

Menjawab kata-kata rakannya, Scarlett Johansson sebagai pelakon Black Widow juga menambah,

“Itu (Avengers: Endgame) adalah akhir cerita yang indah, dan saya suka kepada Steve (nama sebenarnya Captain America), saya rasa dia layak. Itu adalah semua kebahagiaannya.”

Sementara itu, dalam filem “Avengers: Endgame” itu sendiri, Captain America adalah salah satu daripada wira-wira yang masih bertahan selepas pertarungan melawan Thanos (Josh Brolin).

Pada akhir filem ini, Captain America melakukan misi solo di mana untuk melengkapkan ke enam Infinity Stones pada masa lepas. Adalah diketahui, enam batu itu memang diambil oleh pasukan Avengers melalui perjalanan masa untuk membatalkan jentikan jari Thanos.

Malangnya, Captain America tidak kembali selepas memasuki mesin perjalanan masa. Tetapi dalam adegan seterusnya, wataknya tiba-tiba muncul dalam keadaan yang lebih tua, di mana ternyata dia benar-benar memutuskan untuk tinggal di masa lampau dengan Peggy Carter (Hayley Atwell). Ketika Sam Wilson (Anthony Mackie) mendekatinya, secara mengejut menyerahkan perisai Captain America miliknya kepada Sam.