Lagu-lagu popularnya seperti Cek Mek Molek dan Gila Judi sering kali meniti di bibir peminat sepanjang zaman. Malah ada sahaja lagak dan gaya penyanyi veteran Datuk M. Daud Kilau menjadi ikutan dalam industri hiburan.

Ucap Selamat Tinggal 

Kini, kemunculannya juga bagai dinanti-nantikan oleh peminat namun untuk melihatnya kembali beraksi lincah seperti dahulu mungkin agar sukar kerana M. Daud Kilau atau nama sebenarnya Muhammad Daud Bin Kilau, 81 tidak lagi mampu untuk berdiri dan menari lincah di atas pentas.

IKLAN

Malah penyanyi ini turut akui sudah masanya untuk dia melupakan dunia hiburan atas faktor kesihatan. Sejak mengalami komplikasi membuang air pada tahun 2016, masalah kesihatan yang dialaminya semain berlarutan selain turut menghidapi penyakit kencing manis.

“Saya menghidap sakit kencing manis, kebas kaki dan tangan serta pinggang yang rasanya sakit sangat. Saya dah tak larat nak berdiri dan bergelek di atas pentas lagi. Tak boleh nak buat persembahan lagi,”

Jelasnya lagi, disebabkan itu dia terpaksa menolak semua tawaran membuat persembahan termasuk undangan oleh kumpulan Black Dog Bone di Singapura.

Menurutnya biarpun hanya ditawarkan untuk ‘duduk’ sahaja di atas pentas dia tetap menolak kerana merasakan seperti tidak manis berbuat demikian.

“Saya menolak untuk membuat persembahan kerana saya tak boleh berdiri lama, saya selalunya lincah di atas pentas. Kalau datang duduk saja (di atas pentas) tak elok. Tak kan nak tunjuk muka saja. Black Dog Bone kata datang saja, mereka buat persembahan dan saya duduk saja.

Tak nak saya. Belum pernah saya buat macam tu, kecualilah saya tetamu jemputan yang hanya datang dan duduk saja. Mereka beri duit, tambang kapal terbang, hotel, tak kan saya datang nak duduk sahaja. Jadi saya minta maaf kepada mereka yang membuat tawaran, saya tak dapat memenuhi undangan mereka kerana masalah kesihatan yang saya alami,”

Mahu Peminat Terus Doakannya 

Mengenai rutin hariannya, dia hanya ingin menghabiskan masa dengan kehidupannya kini selain berasa syukur kerana masih diberikan peluang untuk bernafas. Sebelum ini, dia pernah mengusahakan beberapa tanaman namun ianya tidak lagi ‘menjadi kerana kekangan yang dialaminya.

Malah disaat rindukan peminat dia akan menatap koleksi baju labuci miliknya selain mengharapan agar mereka terus mendoakan kesihatannya.