Rata-rata rakyat Malaysia begitu terkejut dengan perubahan yang berlaku dalam pentadbiran negara, susulan dari peletakan dan perlantikan jawatan Perdana Menteri baharu.

Belum reda rasa terkejut dengan berita peletakan jawatan Tun Dr Mahathir Mohamad (Tun M) sebagai Perdana Menteri ke-7, muncul pula berita tanpa di duga Tan Sri Muhyiddin Yassin (TSMY) sebagai Perdana Menteri Malaysia ke-8 yang telah diperkenan Yang di-Pertuan Agong, Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Billah Shah.

Syed Saddiq Luah Isi Hati

Hal yang sama turut dirasai oleh Bekas Menteri Belia dan Sukan iaitu Syed Saddiq melalui posting terbarunya di Instagram. Saddiq meluahkan rasa kesal kerana yang terpalit dengan ratusan kes rasuah akan diangkat sebagai pemimpin menerajui negara. Baca luahan isi hati Saddiq di bawah.

IKLAN

“Minggu ini, minggu yang paling mencabar. Saya masuk Politik untuk bersihkan Politik, tetapi diminta menubuhkan sebuah kerajaan bersama dengan Pemimpin Politik yang saya lawan dahulu kerana rasuah & salah guna kuasa.”

“Mereka yang terpalit dengan ratusan kes rasuah akan diangkat sebagai pemimpin menerajui negara.”

“Tan Sri, ayah saya, mungkin tidak rasa bersalah tetapi saya tidak sanggup.”

“Orang sama yang meninggalkan Tan Sri, buang Tan Sri, tikam Tan Sri dari belakang sekarang diangkat bersama dalam kerajaan.”

“Minta maaf Tan Sri kerana tidak dapat bersama. Saya akan terus berusaha & berdoa supaya prinsip perjuangan kita akan dijunjung melebihi kepentingan politik.”

Dapat Reaksi Dari Selebriti Tempatan

Luahan isi hati Saddiq telah mendapat reaksi positif dari pengikutnya termasuk golongan selebriti.

Pelakon dan usahawan, Abby Abadi menasihati Saddiq supaya meneruskan perjuangan dengan sebaiknya.

Terlihat juga, komen dari anak tiri Datuk Seri Siti Nurhaliza, Azief Khalid yang menunjukkan tanda sokongan serta memberi kata-kata semangat kepada Saddiq.

IKLAN

Untuk perkembangan terbaru, menurut Astro Awani,  TSMY memulakan tugas hari pertama beliau sebagai Perdana Menteri Kelapan di Bangunan Perdana Putra, di sini, hari ini.