Bulan Ramadhan adalah bulan yang dinanti-nantikan oleh seluruh umat Islam. Pada bulan ini, semua umat Islam akan memulakan puasa setiap hari sehingga berkumandangnya azan maghrib yang menandakan telah masuk waktu berbuka.

Ramai di antara kita yang masih tertanya-tanya mengenai waktu bermulanya puasa. Adakah waktu berpuasa bermula ketika imsak ataupun subuh? Adakah batal puasa sekiranya makan selepas waktu imsak? Ini penerangan JAKIM mengenai perkara ini.

IKLAN

Imsak Adalah Waktu Berjaga-jaga

via Diabetis UK

Perlu faham bahawa waktu imsak adalah waktu ihtiyat yang membawa maksud waktu berjaga-jaga. Waktu berjaga ini dikira 10 minit sebelum masuknya waktu subuh di mana waktu subuh inilah kita akan mendengar azan dilaungkan.

Disunatkan Untuk Melewatkan Sahur

via Dietician

Apa yang ditulis oleh JAKIM, kita juga digalakkan untuk melewatkan sahur kerana perbuatan ini dikira sunat. Tetapi perlu berhati-hati ketika bersahur! Jangan terlebih daripada waktu yang ditetapkan sehingga menyebabkan terbatalnya puasa.

Selesaikan Sahur Sebelum Azan Subuh

via Muslim Obsession

Pastikan anda menyelesaikan sahur sebelum tamat waktunya, iaitu sebelum kedengaran azan subuh. Hal ini kerana untuk mengelakkan timbulnya keraguan (syubhah) dalam kalangan kita.

Imsak Bukanlah Waktu Bermulanya Puasa

via Factual News

Perlu untuk kita memahami waktu sebenar bermulanya puasa. Menurut JAKIM, waktu bermulanya puasa bukanlah ketika imsak, tatapi ketika bermulanya waktu subuh. Maka dalam tempoh imsak, anda masih boleh untuk makan dan minum. Tatapi perlu berhati-hati supaya tidak terlajak.

Berhenti Serta Merta Setelah Masuk Waktu Subuh

via JAKIM

Wajib untuk anda memberhentikan diri daripada makan dan minum setelah masuknya waktu subuh. Ini kerana pada waktu ini, waktu puasa sudah bermula. Sekiranya azan subuh sudah berkumandang tetapi kita masih makan atau minum maka ia akan membatalkan puasa.

Secara amnya, waktu imsak boleh diibaratkan seperti lampu isyarat berwarna kuning di mana kita perlu bersedia untuk memberhentikan kenderaan. Dengan ini, cara mudah untuk difahami ialah waktu imsak kita disunatkan untuk berhenti makan dan waktu untuk kita berjaga-jaga kerana ianya menandakan waktu subuh bakal tiba. Tetapi untuk anda yang terlewat bangun, mungkin anda boleh mencuba cara sahur ekspress ini!