Terdapat beberapa jenis kesan kotoran yang biasanya akan terkena pada pakaian. Salah satunya adalah kesan darah yang kadang-kadang susah untuk dihilangkan walaupun telah dicuci berulang kali dan kesannya akan lebih ketara ketika pakaian telah kering.

Namun, anda jangan pula buang pakaian tersebut, di sini kami akan kongsikan 2 cara yang sangat mudah untuk membersihkan pakaian anda yang terkena darah.

Merendam dengan pencuci juga kadang kala tidak berkesan untuk menghilangkannya. Biasanya kesan darah yang melekat pada pakaian akan meninggalkan kesan kuning yang kekal pada pakaian.

IKLAN

Tetapi, anda tidak perlu risau lagi tentang perkara ini kerana anda pasti dapat menghilangkannya dengan mudah. Jom kita tengok bagaimana caranya untuk menghilangkan kesan darah pada pakaian anda.

Gunakan Sabun Mandi

via deenamik.com

Untuk menghilangkan kesan darah, anda boleh menggunakan sabun mandi. Tidak kiralah sama ada ianya jenis cecair atau bar kerana kedua-duanya mampu untuk memberi kesan pembersihan yang sama.

Anda hanya perlu membasahkan pakaian terlebih dahulu dan gosokkannya dengan sabun. Kesannya pasti akan mengejutkan anda.

Garam

via umpan.com.my

Selain menggunakan sabun mandi, anda juga boleh merendamkan pakaian yang terdapat kesan darah ke dalam air garam selama 30 minit.

Garam mampu menghilangkan kesan kotoran yang terlekat pada pakaian termasuk kesan darah.

Selamat Mencuba!