Kes penahanan pendakwah selebriti menjadi buah mulut masyarakat di Malaysia. Walaupun banyak pihak menyembunyikan identitinya, namun rata-rata sudah mengetahui iaitu Da’i Syed atau nama sebenarnya Syed Iqmal.

Terbaru, pihak polis menerima kira-kira lima lagi laporan dibuat mangsa jenayah seksual mengaitkan penyanyi dan pelakon ini.

IKLAN

Ada fakta terbaru yang terungkap terkait dengan kes penahanan Syed.  Dipetik dari BH ONline, kebanyakkan mangsa terpedaya kerana tertarik dengan perwatakkannya yang menjurus kepada keagamaan.

Ketua Polis Selangor, Datuk Noor Azam Jamaludin memberitahu pihaknya tidak menolak kemungkinan mangsa mudah tertarik dengan cara pendakwah itu meyakinkan mereka.

“Kebanyakan mangsa masih muda, usia sekitar 21 hingga 25 tahun, mungkin tertarik dengan pendakwah itu kerana cara dia mendekati mangsa dalam usia sebegini.

“Apabila dia menggambarkan diri dia sebagai pendakwah yang boleh menenang dan meyakinkan mangsa terutama bercakap lebih menjurus kepada keagamaan, ini menjadi tarikan kepada mangsa.

“Tarikan dari segi rupa paras itu bergantung pada yang melihat, ada nampak dia tampan, ada sebaliknya tetapi cara dia bercakap yang dapat menarik mangsa,” katanya kepada BH Online.

Ilmu Pengasih?

Dalam laporan yang sama di BH Online, Noor Azam ditanya sama ada pendakwah ini menggunakan ilmu pengasih untuk memperdayakan mangsa, ini jawapan beliau;

“Ilmu pengasih saya tidak tahu, tapi kadang-kala lelaki warga asing kulit hitam pun boleh dapat gadis yang muda cantik juga. Ini bermakna cara bercakap, mendengar masalah, itu yang menjadi kelemahan wanita apabila mendapat nasihat dan tunjuk ajar.

“Itu adalah satu faktor yang penyebab mereka terjerat dengan pendakwah terbabit,” katanya.

Beliau berkata, semua laporan dibuat mangsa akan disiasat dan dikumpulkan daripada pelbagai sudut, termasuk bagaimana perkenalan mereka serta medium digunakan.

Syed kini masih ditahan reman untuk membantu siasatan. Kontroversi tentang bekas peserta Aksi Asia 2018 ini mulai tular selepas seorang pengguna Twitter memuat naik kisah rakannya yang didakwa dirogol oleh seorang lelaki bergelar pendakwah.

IKLAN

Walau bagaimanapun, Syed menafikan hal tersebut dan melantik peguam untuk mewakili dirinya.