Menurut Soompi, Agensinya iaitu Cube Entertainment telah mengeluarkan kenyataan yang mengesahkan bahawa Ilhoon BTOB di bawah siasatan kerana disyaki penggunaan dadah marijuana.

Pada 21 Disember, Channel A telah melaporkan bahawa Ilhoon atau nama penuhnya Jung Il-hoon telah ditangkap oleh polis setelah menggunakan marijuana. Dilaporkan bahawa polis dapat mengesahkan melalui testimoni dari rakan sekerja dan memeriksa aktiviti akaun bank bahawa Ilhoon menggunakan marijuana dengan kenalannya berkali-kali dari empat ke lima tahun yang lepas sehingga tahun lepas.

IKLAN

Dikesan Melalui Ujian Folikel Rambut 

Selain itu, dilaporkan bahawa komponen dadah itu dapat dikesan melalui ujian folikel rambut. Pihak Polis juga dilaporkan memperoleh bukti bahawa Ilhoon membeli dadah jenis marijuana menggunakan cryptocurrency dan tidak menggunakan wang tunai untuk mengelakkan dari ditangkap. Kesnya dikatakan telah dihantar ke pihak pendakwaan pada bulan Julai.

Ilhoon kini menjalani latihan ketenteraan wajib setelah tersenarai pada bulan Mei tahun ini, walaupun pada mula dijadualkan untuk mendaftar pada bulan Mac. Channel A mengeluarkan laporan lebih lanjut yang mempersoalkan bahawa adakah enlistment beliau berkait rapat dengan penyiasatan. Agensi Ilhoon iaitu Cube Entertainment menjelaskan,

“Kami tidak tahu bahawa Ilhoon telah ditangkap kerana menggunakan marijuana. Walaupun pendaftarannya telah ditetapkan untuk bulan Mac, ianya ditunda kerana pandemik COVID-19.” – Agensi

Kemudian pada 21 Disember, Cube Entertainment mengeluarkan kenyataan berikut,

“Kami memeriksa Ilhoon sendiri mengenai laporan berita hari ini, kami mengesahkan bahawa beliau telah dipanggil oleh agensi siasatan dan sedang dalam siasatan kerana disyaki smoking marijuana.”

“Kami merasakan rasa tanggungjawab yang mendalam kerana telah menimbulkan kerisauan kepada banyak orang. Kami akan melakukan semua yang diperlukan agar beliau dapat mematuhi siasatan yang sedang dijalankan.”

“Kami sekali lagi meminta maaf kerana menimbulkan kebimbangan kepada ramai orang”- Agensi