“Mak! Nanti Jumpa Di Pasar Malam Ok”- Michael Ang Anggap SOP CNY Lucu

Mesti Baca

“Memondan Lah Sangat!” – Diva AA Perli Usahawan Sensasi Popular?

Pengacara terkenal, Azwan Hj Ali atau lebih dikenali sebagai Diva AA sememangnya dikenali ramai kerana kelantangannya bersuara dan menegur...

“Iya Betul” – Sari Yanti Akui Sedang Hamil Anak Kelima

Pelakon Sari Yanti menerusi laman Insta-story mengesahkan bahawa dirinya kini sedang hamil selepas diajukan soalan oleh salah seorang pengikutnya. Hamil...

‘Tokti’ Pun Puji! Peminat Kagum Hannah Delisha Miliki Suara Merdu

Belum pun 'habis' memperkatakan mengenai perkahwinannya, pelakon Hannah Delishah sekali lagi mencuri perhatian peminat menerusi sebuah video 'teaser' yang...

Pada 4 Februari, Menteri Pertahanan Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob mengumumkan prosedur operasi standard(SOP) Tahun Baru Cina (CNY) dan juga mengeluarkan SOP baru untuk aktivit perniagaan di mana kedai gunting rambut, pasar malam dan perkhidmatan mencuci kereta dibenarkan beroperasi semasa Perintah Kawalan Pergerakan (PKP).

Sejak itu, kedua-dua pengumuman ini menimbulkan heboh di kalangan netizen kerana terdapat beberapa kelemahan dalam SOP yang telah membuat rakyat mempersoalkan perlunya SOP ini.

Isu pertama yang dibincangkan oleh netizen mengenai SOP bahawa menziarah hanya dibenarkan untuk ahli keluarga dari keluarga yang sama dan perjumpaan makan malam  hanya boleh diadakan di kalangan ahli keluarga terdekat. Namun rata-rata netizen mendapati pengumuman ini tidak mengubah apa-apa.

Tak Boleh Ziarah Keluarga Tapi Pasar Malam Dibuka

Memandangkan pasar malam dibenarkan untuk beroperasi tetapi menziarah hanya dibenarkan dalam rumah  yang sama, netizen mengatakan bahawa ahli keluarga dan saudara-mara boleh bertemu di pasar malam.

Hal ini turut dipersetujui oleh pengarah terkenal Michael Ang di laman Instagramnya. Michael berkata,  SOP ini dianggap lucu kerana walaupun tidak dapat pulang ke rumah ibunya tapi  boleh berjumpa di Pasar Malam.

Sementara itu, rata-rata netizen mempersoalkan kenyataan Michael ini. Para peniaga pasar malam bimbang jika semua keluar bersesak di Pasar Malam ketika CNY. Dan berkemugkinan MKN akan menarik semula kebenaran untuk Pasar Malam beroperasi ketika PKP.

Walaubagaimanapun, Michael berkata dia tidak berniat untuk memperkecilkan peniaga Pasar Malam. Kenyataannya tentang SOP tahun baru cina itu hanya sekadar gurauan dan bahan jenaka.

Terkini

Eddie Murphy Kongsi Kisah Mengenai Diskriminasi Kaum Sepanjang Kariernya

Bintang The Nutty Professor, yang pernah menerima beberapa anugerah utama ini menegaskan bahawa menjadi orang kulit hitam di Hollywood...

Artikel Berkaitan